Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

7/11/07: Με ομόλογα θα εξοφλήσει το Δημόσιο τα χρέη του προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με ομόλογα 3ετούς, 5ετούς και 10ετούς διάρκειας το Δημόσιο θα εξοφλήσει τα χρέη του προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομίας ο Γιώργος Αλογοσκούφης και η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ.
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, τα χρέη του Δημοσίου προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση έως το 2003 έχουν προσδιοριστεί σε 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΚΕΔΚΕ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.Εξάλλου, από μία πρώτη προσέγγιση του θέματος των οφειλών του Δημοσίου προς την ΚΕΔΚΕ προκύπτει ότι για τα έτη 2004-2007 οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ.Ο κ. Κακλαμάνης είπε ακόμη ότι μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομίας από τις ΗΠΑ, (ο υπουργός αναχωρεί σήμερα και επιστρέφει την άλλη εβδομάδα), θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση προκειμένου να υπάρξει οριστική απόφαση.Η ΚΕΔΚΕ διεκδικεί να υπάρξει στο προίμιο του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2008 ειδική αναφορά για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι «από την άποψη υποσχέσεων και δεσμεύσεων, καταρχήν, δρομολογούνται κάποιες λύσεις» και προσέθεσε ότι «στο παρελθόν είχαμε ακούσει διάφορες υποσχέσεις». Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ εάν ο κ. Αλογοσκούφης ζήτησε από την αντιπροσωπεία της κάτι συγκεκριμένο, είπε ότι ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε να συντάσσονται αξιόπιστοι προϋπολογισμοί και ισολογισμοί σε όλους τους δήμους.
Σημειώνεται πως ο κ. Αλογοσκούφης έχει εκφράσει αρκετές φορές τη δυσαρέσκεια του για τις -ανεξέλεγκτες- δαπάνες των ΟΤΑ που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, ιδίως φέτος που τα δημόσια οικονομικά είναι ήδη αρκετά πιεσμένα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: