Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

21/11/07: Επικυρώθηκαν από τη Βουλή οι ενισχύσεις προς τους πυρόπληκτους

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, το νομοσχέδιο που κυρώνει τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες ενισχύθηκαν εκτάκτως οι πυρόπληκτοι το καλοκαίρι.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας, αναφέρθηκε στο έργο ανακατασκευής κτηρίων, με την οικονομική ενίσχυση δαπάνης για την κάλυψη μέρους αγοράς ζωοτροφών, και τον διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τράπεζες.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Κουσελάς, ζήτησε να συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών στα ευνοϊκά μέτρα που έχουν ληφθεί για ρύθμιση των οφειλών τους και για την χορήγηση των κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες, καθώς και να επεκταθεί το δικαίωμα ρύθμισης και σε ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος, καταψήφισε το νομοσχέδιο, λέγοντας πως τα μέτρα που λαμβάνονται δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μελλοντικής προστασίας των περιοχών αυτών αλλά ούτε και αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών.
Παράλληλα, τονίστηκε επίσης ότι τα σχέδια ανασυγκρότησης υπάγονται στην ίδια αντιπεριβαλλοντική πολιτική.
Παρόμοια αναφορά έκανε και η Αννα Φιλίνη (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία παρατήρησε πως παρά τις διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξει οικοδόμηση στις καμένες δασικές περιοχές, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας τους.
Επιπρόσθετα, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ζήτησε να διευκρινιστεί από το υπουργείο Οικονομικών, ότι οι πληγείσες επιχειρήσεις που βρίσκονταν ήδη σε αναπτυξιακά προγράμματα δικαιούνται να μετέχουν και στα καινούργια - κάτι το οποίο, ο κ. Λέγκας δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα.Τέλος, από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης, δήλωσε πως υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, προκειμένου να νομιμοποιηθούν τυπικά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Επεσήμανε ωστόσο, πως περιμένει και νέα αναπτυξιακή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: