Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

16/11/07: Καταστροφές σε Αρκαδία και Ροδόπη από τις πλημμύρες

Έντονα καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τις σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου περιοχές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σημειώθηκαν σε Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία, ενώ βροχές και ισχυροί άνεμοι συνέθεσαν το σκηνικό του καιρού στη Μεσσηνία.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ροδόπη
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός Ροδόπης έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού νομαρχιακού οργάνου.
Βίντεο: Η Ροδόπη παλεύει με τις πλημμύρες
Με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία το οδικό δίκτυο του νομού, καθώς το επαρχιακό δίκτυο είναι σε αρκετά σημεία απροσπέλαστο. Οι Αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Το μόνο οδικό δίκτυο που η κυκλοφορία διεξαγέται σχετικά ομαλά είναι η Εγνατία Οδός.
Τα ορμητικά νερά μπήκαν στην κοινότητα Μελέτη, όπου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να σπάσουν το ανάχωμα και να τα στρέψουν προς τα χωράφια, ενώ στη συνέχεια το χωριό εκκενώθηκε από τους περίπου 500 κατοίκους που ζουν εκεί. Επίσης, εκκενώθηκε και το χωριό Ήφαιστος.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής, με τη συνδρομή δυνάμεων από Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, παρενέβη με 15 αντλητικά συνεργεία και τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ έγιναν απεγκλωβισμοί κατοίκων από τις περιοχές Παραδινής και Υφαντών.
Η στρατιωτική υπηρεσία διέθεσε οχήματα και προσωπικό για την εκκένωση των οικισμών Μελέτης και Ηφαίστου, ενώ από την Πυροσβεστική διατέθηκαν 120 πυροσβέστες, 38 οχήματα και επενέβησαν με 64 αντλητικά συνεργεία σε 100 από τις 300 κλήσεις που δέχθηκαν. Επίσης, έγιναν 10 απεγκλωβισμοί, ενώ ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε ετοιμότητα, καθώς η βροχόπτωση συνεχίζεται.
Συγκεκριμένα, ένας κτηνοτρόφος εγκλωβίστηκε από τα νερά στο χωριό Υφαντές, ωστόσο ειδικό άρμα της ΕΜΑΚ επιχείρησε και πέτυχε τον απεγκλωβισμό του. Νωρίτερα, στο ίδιο χωριό, άνδρες της ΕΜΑΚ διέσωσαν τρία άτομα που είχαν εγκλωβιστεί σε ποιμνιοστάσιο.
Στο νομό υπάρχουν αποκλεισμένες οδοί σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου, πλημμυρισμένες κατοικίες στην Κομοτηνή και στην ύπαιθρο, ενώ περίπου 140 γιδοπρόβατα πνίγηκαν στον οικισμό Μικρό Κρανοβούνιο.
Προς συνδρομή των πληγέντων κατοίκων έσπευσε από την πρώτη στιγμή με προσωπίκό και μηχανήματα το 4ο Σώμα Στρατού που εδρεύει στη Θράκη.
Πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης έμειναν ολόκληρη τη νύχτα χωρίς ρεύμα. Προβλήματα με διακοπή ρεύματος σημειώθηκαν και στην περιοχή της Καρδίτσας.
Ακόμη, στην Κεφαλονιά σημειώθηκε κατολίσθηση σε δρόμο από το Αργοστόλι προς το Ληξούρι, ενώ στο Αγρίνιο πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους.
Την ίδια ώρα, το χάρο με τα μάτια είδαν δύο κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Γάβρου της περιοχής Καλαμπάκας, όταν στην προσπάθειά τους να περάσουν με το αυτοκίνητό τους την παλαιά κοίτη ποταμού που διασχίζει την περιοχή, παρασύρθηκαν από την ορμητικότητά του, με αποτέλεσμα να σταματήσουν μετά από αρκετά μέτρα σε βράχο και να κινδυνεύσει άμεσα η ζωή τους.
Υπερχείλισε ο Αλφειός
Από την έντονη βροχόπτωση στις καμένες περιοχές της Αρκαδίας και στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης σημειώθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις στα χωριά Ποταμιά και Λεοντάρι.
Βίντεο: Καταστροφές από τα ορμητικά νερά
Πέντε γέφυρες παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Αλφειού ποταμού, ενώ παρακολουθείται το γεφύρι της Θωκνίας στο Λεύκτρο προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην εθνική οδό Μεγαλόπολης - Καλαμάτας.
Ο ποταμός Αλφειός φούσκωσε και η στάθμη του νερού ανέβηκε επικίνδυνα. Στην περιοχή του δήμου Γόρτυνος το ποτάμι υπερχείλισε στην θέση «Καρβουναραίικη Παναγία» και τα νερά μπήκαν σε διάφορα σημεία και στα ορυχεία της ΔΕΗ.
Επί ποδός είναι οι Αρχές σε Ζαχάρω και Αρχαία Ολυμπία, καθώς και εκεί υπάρχουν φόβοι για υπερχείλιση του ποταμιού.
Αποκλεισμένα λόγω κατολισθήσεων παρέμειναν 12 χωριά στο Δήμο Φαλαισίας, μεταξύ των οποίων τα Ανεμοδούρι, Καμάρα, Τουρκολέικα και Σκορτσινού. Mηχανήματα της νομαρχίας και της ΔΕΗ δουλεύουν για να αποκαταστήσουν την επικοινωνία.
Εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί με την ίδια ένταση η βροχόπτωση, υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσει και πάλι ο Αλφειός ποταμός.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Φαλαισίας, Γιάννη Φουσέκη, υπάρχουν αρκετά πλημμυρισμένα σπίτια και είναι άγνωστο σε πόση έκταση είναι η ζημιά στο οδικό δίκτυο του δήμου. Στην περιοχή έσπευσαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Νίκος Αγγελόπουλος, και ο νομάρχης Αρκαδίας, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Σε 15 χωριά στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης παρουσιάζονται επίσης σοβαρά προβλήματα.
Ο δρόμος από το χωρίο Καμποχώρι προς το Δυρράχι και την Καλαμάτα κόπηκε.
Για περισσότερη από μία ώρα είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας στο ύψος των χωριών Αγιος Φλώρος και Αλλαγή, αφού το ύψος του νερού είχε καλύψει το οδόστρωμα και ήταν αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Τα νερά υποχώρησαν και έχει αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία. Πάντως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς που κινούνται στην εθνική οδό Τρίπολης-Καλαμάτας.
Το απόγευμα έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιά σε καλλιέργειες στην Κορινθία αφού το χαλάζι ήταν σε μέγεθος καρυδιού. Κατά τις 20:00 ξεκίνησε να βρέχει και πάλι καταρρακτωδώς σε όλη την Αρκαδία, την Αργολίδα και την Κορινθία, ενώ κατά τόπους εκδηλώνεται και χαλαζόπτωση.
Νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου, στη θέση Καλυβάκια είχαν εγκλωβιστεί πέντε αυτοκίνητα, τα οποία απεγκλωβίστηκαν επιτυχώς με συντονισμένη επιχείρηση της Πυροσβεστικής. Σπίτια και άνθρωποι δεν κινδύνευσαν, ενώ σε επιφυλακή είναι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, καθώς και η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Χαλαζόπτωση στην Κινέτα το πρωί του Σαββάτου προκάλεσε κυκλοφοριακά προβλήματα στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία και στην εθνική Τρίπολης-Καλαμάτας. Επαρχιακοί δρόμοι έκλεισαν λόγω πλημμυρών και κατολισθήσεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: