Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

28/11/07: Καθησυχαστικός ο Β.Μαγγίνας για τις κυοφορούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Τη διαβεβαίωση ότι «δεν πρόκειται να μειωθεί καμία σύνταξη και δεν αλλάζουν οι χρόνοι και τα μεγέθη ή ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων» επανέλαβε ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Επιπλέον, τόνισε ότι δεν αλλάζουν τα 37 χρόνια για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, αλλά αντιθέτως θα συνυπολογίζεται η ασφάλιση σε όλα τα Ταμεία, καθώς και η στρατιωτική θητεία. Για τις μητέρες ανακοίνωσε αύξηση του πλασματικού χρόνου ασφάλισης, με ανώτατο όριο τα πέντε χρόνια και επέκταση του μέτρου σε σχεδόν όλα τα ταμεία.
Ο κ. Μαγγίνας επιτέθηκε κατά όσων, όπως είπε, «αρνούνται το διάλογο» και επιλέγουν το λαϊκισμό και την παραπληροφόρηση», πρόσθεσε δε ότι γνώμονας των κυβερνητικών αποφάσεων αποτελεί η υπηρέτηση των συμφερόντων κυρίως των νέων εργαζομένων οι οποίοι «θα αντιμετωπίσουν, σύντομα, οξύτατα προβλήματα εάν δεν πραγματοποιηθούν οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις».
Περιγράφοντας την πρόταση της κυβέρνησης, ο κ. Μαγγίνας έθεσε πέντε άξονες:
1. Εκσυγχρονισμός του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ)2. Προαιρετική, με κίνητρα, παραμονή στην εργασία3. Θωράκιση του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων4. Ενίσχυση χαμηλών και μεσαίων συντάξεων5. Προστασία της μητρότητας.

Βαρέα και ανθυγιεινά
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει αναθεώρηση του σχετικού καταλόγου των ΒΑΕ, που περιλαμβάνει 537 επαγγέλματα, με την αφαίρεση ορισμένων ασχολιών και ειδικοτήτων, καθώς και με πρόσθεση άλλων οι οποίες θα πληρούσαν τους σχετικούς όρους και προϋποθέσεις. To σχετικό πόρισμα της ειδικής επιτροπής αναμένεται έως το τέλος του χρόνου. «Στο πλαίσιο αυτό» είπε ο κ. Μαγγίνας, «θα μπορούσε να εξεταστεί η προοπτική διαφοροποίησης του βαθμού κατάταξης των επαγγελμάτων σε ΒΑΕ με ανάλογη, κατά κατηγορία, μέριμνα της Πολιτείας».

Παραμονή στην εργασία
Σε ό,τι αφορά στα κίνητρα παραμονής στην εργασία, η κυβέρνηση εξετάζει την υιοθέτηση σειράς ρυθμίσεων, όπως:
1. Καθιέρωση προσαύξησης της σύνταξης για τους ασφαλισμένους που παραμένουν στην εργασία τους, επί 3 έτη, μετά τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης και του οριζόμενου αντίστοιχα χρόνου ασφάλισης. Η προσαύξηση θα ισούται με 3,3% για κάθε έτος παραμονής στην εργασία, με ανώτατο όριο το 10% και θα υπολογίζεται στο οργανικό ποσό της σύνταξης ή, για τους δικαιούχους κατώτατων ορίων, επί του κατώτατου ορίου καταβαλλόμενης σύνταξης. Έτσι, το ποσοστό αναπλήρωσης θα καταλήγει στο 80% για τους συγκεκριμένους δικαιούχους.
2. Μείωση των εργατικών εισφορών κλάδου κύριας σύνταξης των ασφαλισμένων, οι οποίοι επιλέγουν να παραμείνουν στην εργασία τους μετά τη συμπλήρωση του 60ου έτους οι γυναίκες και του 65ου οι άνδρες.
3. Η ισχύουσα ρύθμιση της 37ετίας, δεν μεταβάλλεται, αλλά εξετάζεται να συνδυασθεί με α) το συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης που έχει διανυθεί τόσο σε φορείς αυτοτελώς απασχολούμενων όσο και μισθωτών (επέκταση δηλαδή της διαδοχικής ασφάλισης), β) το συνυπολογισμό του χρόνου στρατιωτικής θητείας και γ) τη δυνατότητα συνυπολογισμού του πλασματικού χρόνου απόκτησης παιδιών, που θα αναγνωρίζεται στις μητέρες ως Κοινωνική Θητεία.

Αναπηρικές συντάξεις
Για τη θωράκιση του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων εξετάζεται, μεταξύ άλλων, επέκταση του θεσμού των Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας σε όλες τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, αναθεώρηση του «Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας», ενίσχυση του δειγματοληπτικού ελέγχου των γνωματεύσεων, καθώς και αναθεώρηση του θεσμού της λεγόμενης Ασφαλιστικής Αναπηρίας και η επικράτηση του θεσμού της Ανατομοφυσιολογικής Αναπηρίας.

Προστασία μητρότητας
Παράλληλα, εξετάζεται καθιέρωση του δικαιώματος αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί, σε όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, με ταυτόχρονη αύξηση του αναγνωριζόμενου πλασματικού χρόνου κατ' ανώτατο όριο σε 5 έτη (1 για το πρώτο παιδί και 2 για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο), επιπλέον του χρόνου γονικής άδειας. Ο αναγνωριζόμενος χρόνος θα χρησιμοποιείται εκτός από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Επίσης, εξετάζεται μείωση των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένες μητέρες, κατά το πρώτο έτος μετά τη γέννηση του κάθε παιδιού και μέχρι το τρίτο.

Ενίσχυση συντάξεων
Ο κ. Μαγγίνας πρόσθεσε ότι η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού θα αποδεσμεύσει πόρους ώστε «στο ορατό μέλλον, να καταστεί δυνατή η βελτίωση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων». Επί του παρόντος επανέλαβε ότι αυξάνεται το ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ, αυξάνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ στα 330 ευρώ, το κατώτατο επίδομα ανεργίας φθάνει στα 404 ευρώ, ενώ συγκροτείται Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.
* Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το θέμα της ενοποίησης των Ταμείων κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Η συζήτηση της ερώτηση αναμένεται την Παρασκευή.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: