Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

22/11/07:Αύξηση αντικειμενικών αξιών το 2008, εξαίρεση α΄κατοικίας έως 250 τ.μ. από τον φόρο

Αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προανήγγειλε για το 2008 ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, εν όψει της εφαρμογής του ενιαίου φόρου ακινήτων.
Ο υπουργός είπε την Τετάρτη ότι στις αρχές του 2008 θα γίνει σύγκριση των τιμών στην αγορά ακινήτων με τις αντικειμενικές τιμές προκειμένου, όπως άφησε να εννοηθεί, να αποφασιστεί και το ύψος της αύξησης των αντικειμενικών τιμών.
Η αύξηση αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Ιανουαρίου και οι νέες αυξημένες κατά 15%-20% τιμές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου.
Αργότερα την Τετάρτη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από 5,5 εκατ. φορολογούμενους να δηλώσουν ξανά στην Εφορία τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους.
Πρόκειται για την τέταρτη φορά τα 13 τελευταία χρόνια που οι ιδιοκτήτες δηλώνουν τα ακίνητά τους. Η ειδική δήλωση θα υποβληθεί στις αρχές του 2008 και θα περιλαμβάνει τα ακίνητα με την αντικειμενική αξία που έχει το καθένα, καθώς και ποιο απ΄αυτά είναι η πρώτη κατοικία.
Ενιαίος φόρος και πρώτη κατοικία
Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου φόρου ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους και να εισπραχθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2008, ο υφυπουργός Οικονομικών Αντ.Μπέζας ανέφερε την Τετάρτη ότι από τη νέα φορολογία θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία με επιφάνεια ως 250 τετραγωνικά μέτρα.
Επίσης, είπε ότι το όριο αυτό θα προσαυξάνεται κατά 25 τετραγωνικά μέτρα για κάθε προστατευόμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και στην περίπτωση της μεταβίβασης ακινήτου με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: