Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

14/11/07: Στην τελική ευθεία η εφαρμογή του ενιαίου φόρου κατοχής ακινήτων

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εφαρμογή του ενιαίου φόρου κατοχής ακινήτων με την καταγραφή όλων των ακινήτων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Εφορίας.
Με εντολή που δόθηκε την Τετάρτη μέσω ειδικής εγκυκλίου σε όλες τις Εφορίες της χώρας τίθεται αυστηρή προθεσμία έως τις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όλες τις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας Ε9 που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι την τριετία 2005-2007.
Με τα στοιχεία των ακινήτων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι θα «οικοδομηθεί» το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Εφορίας, με βάση το οποίο θα επιβληθεί ο επερχόμενος φόρος κατοχής ακινήτων που έχει προαναγγείλει για το 2008 η κυβέρνηση και υπολογίζεται ότι θα φέρει στο Δημόσιο Ταμείο 660 εκατ. ευρώ από τα περίπου 6 δισ. ευρώ πρόσθετα φορολογικά έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2008.
Οι επιστολές με τη βεβαίωση του φόρου αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται από την Εφορία μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2008 και μάλιστα με «καπέλο» λόγω της σχεδιαζόμενης νέας αύξησης των αντικειμενικών τιμών, οι οποίες θα αποτελούν βάση υπολογισμού του φόρου.
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι νέες αντικειμενικές τιμές οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του 2008 και να ισχύσουν από τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να είναι 15% έως 20% υψηλότερες.
Ο νέος φόρος θα είναι ετήσιος και εκτιμάται ότι θα επιβληθεί με συντελεστή 0,1-0,2% της αντικειμενικής τιμής των ακινήτων με την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας επιφανείας έως 250 τ.μ. κάθε νοικοκυριού και των αγροτεμαχίων.
Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ο οποίος, εκτός από ένα διαμέρισμα που αποτελεί πρώτη κατοικία και εξαιρείται από τον φόρο, έχει στην ιδιοκτησία του ένα κατάστημα επιφανείας 50 τ.μ. στο Χαϊδάρι και μια εξοχική κατοικία 100 τ.μ. στη Ραφήνα θα κληθεί να πληρώνει κάθε χρόνο φόρο κατοχής ακινήτων 548 ευρώ.
Οι δηλώσεις Ε9 το 2005, το 2006 και φέτος δεν περιελάμβαναν και τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει την αντικειμενική αξία των ακινήτων και κατά συνέπεια δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα στον υπολογισμό και την επιβολή του φόρου.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2008 οι φορολογούμενοι που είχαν φέτος μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους θα υποβάλουν νέου τύπου έντυπα Ε9, τα οποία θα περιλαμβάνουν και τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που τυχόν απέκτησαν φέτος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: