Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007

29/11/07: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης ΦΠΑ το 2008 αφήνει ο Γ.Αλογοσκούφης

ΛΕΣ ΚΑΙ ΠΙΑΝΕΙ ΠΟΤΕ Η ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ...
Η "ΠΙΑΝΕΙ" ΤΗΝ ΦΟΡΟ-ΔΙΑ/ΑΠΟ-ΦΥΓΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ εντός του 2008 άφησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης «αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά» σε σχέση με τη μείωση των ελλειμμάτων. Ο υπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συντελεστές ΦΠΑ να αυξηθούν εάν διαπιστωθεί σημαντική υπέρβαση του στόχου που έχει τεθεί για το έλλειμμα.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και απαντώντας στην ερώτηση εάν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ εντός του 2008, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν εξελιχθεί η κατάσταση του ελλείμματος έτσι όπως έχουμε προβλέψει, θα πρέπει να το δούμε κι αυτό».
Λίγο αργότερα ο υπουργός διευκρίνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να αναμένεται εφόσον διαπιστωθεί ότι οι προσπάθειες και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της σπατάλης στο Δημόσιο δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα. Όπως σημειώνει η Ημερησία, η αύξηση του ΦΠΑ θεωρείται μονόδρομος από πολλούς, καθώς η είσπραξη πρόσθετων φόρων 6,24 δισ. ευρώ το 2008 είναι αδύνατη χωρίς την «αρωγή» του ΦΠΑ με αυξημένους συντελεστές.
Τα έσοδα που θα δώσει ο ΦΠΑ είναι σημαντικά, καθώς για κάθε 1 μονάδα αύξησής του τα ταμεία του Δημοσίου ενισχύονται με 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αλλωστε, από τα 3,97 δισ. ευρώ των πρόσθετων έμμεσων φόρων πάνω από τα μισά -και συγκεκριμένα τα 2,38 δισ. ευρώ- προβλέπεται ότι θα προέλθουν από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: