Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

24/11/07: Στους περιφερειάρχες μεταφέρεται η αρμοδιότητα για τη δασοπροστασία

O περιφερειάρχης θα είναι ο αρμόδιος στον τόπο της δασοπυρόσβεσης, σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς τη κυβέρνησης. Πυροσβέστες, δασικοί υπάλληλοι και δήμαρχοι θα παίρνουν εντολές από αυτούς.
Όπως αναφέρεται στο Βήμα του Σαββάτου, στόχος είναι να αποφευχθεί η εικόνα του καλοκαιριού, οπότε οι περιφερειάρχες έριχναν την ευθύνη στους πυροσβέστες και αυτοί με τη σειρά τους στους δήμους, αδυνατώντας να πραγματοποιήσουν την ουσιαστική εργασία τους, δηλαδή να σβήσουν τη φωτιά.
Ο περιφερειάρχης δεν θα λογοδοτεί στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως γινόταν ως σήμερα, αλλά θα λειτουργεί ανεξάρτητα, έχοντας απόλυτη δικαιοδοσία επί των μέσων που υπάγονται στη δική του αρμοδιότητα.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στα σχέδια της καταστολής της φωτιάς. Στο αμιγώς επιχειρησιακό κομμάτι, θα υπάρχουν δύο κλίμακες στις οποίες διαδοχικά θα εμπλέκονται όλες οι δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η εκμετάλλευση του δάσους ως πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Στον αρχικό σχεδιασμό προβλέπεται η κατασκευή εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία θα καίνε ξύλο, δηλαδή τη νεκρή βιομάζα που μένει αναξιοποίητη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: