Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

22/11/07: Αδύνατη η άμεση ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τους πυροπαθείς

Αδύνατη χαρακτηρίζει η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ντανούτα Χούμπνερ, την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης υπέρ των πυρόπληκτων περιοχών. Καταγγέλλει το γεγονός ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Αρναουτάκης.
Σε γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Αρναουτάκης ζήτησε την άμεση κινητοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων του Ταμείου Αλληλεγγύης υπέρ των πυρόπληκτων περιοχών της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, τόνισε στην Κομισιόν ότι οι «κάτοικοι των ελληνικών πυρόπληκτων περιοχών συνεχίζουν να ζουν υπό καθεστώς φόβου, αφού τον κίνδυνο της φωτιάς διαδέχτηκε η απειλή από πλημμύρες και κατολισθήσεις» και χαρακτήρισε άμεση την ανάγκη για αποκατάσταση των ζημιών.
Η κ. Χούμπνερ ωστόσο, αν και μόλις τρεις μήνες από την επίσκεψή της στις ελληνικές πυρόπληκτες περιοχές, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε χαρακτηρίσει την καταστροφή «πρωτοφανή», απάντησε ότι «εάν μετά την εξέταση η αίτηση ικανοποιεί τα κριτήρια του κανονισμού περί του Ταμείου Αλληλεγγύης, η Επιτροπή θα προτείνει να κινητοποιηθεί το Ταμείο».
Στη συνέχεια δε, υπογράμμισε, «το ύψος της επιδότησης θα εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο μέσω της διαδικασίας τροποποίησης του προϋπολογισμού».
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «ο κανονισμός για την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ δεν οριοθετεί το Ταμείο ως ένα όργανο γρήγορης αντίδρασης, συνεπώς η βοήθεια δεν μπορεί να καταβληθεί αμέσως, αλλά μόνο αφού η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή (Κοινοβούλιο και Συμβούλιο) εγκρίνει μια πρόταση τροποποίησης του προϋπολογισμού, την οποία η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει για κάθε περίπτωση όπου θεωρεί ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ πρέπει να κινητοποιηθεί».
«Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αλλά και προς τη χώρα μας, μοιάζει να ξεχνιέται, αν και η καταστροφή είναι πρόσφατη. Παρά το γεγονός ότι στις 31 Αυγούστου η Επίτροπος κα Χούμπνερ χαρακτήριζε την καταστροφή πρωτοφανή, σήμερα αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο η αίτηση της χώρας μας να μην ικανοποιεί τα κριτήρια του κανονισμού περί του Ταμείου Αλληλεγγύης και κυρίως τα κριτήρια για τις μεγάλες φυσικές καταστροφές» σχολίασε ο κ. Αρναουτάκης.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα γραφεία της περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, με αντικείμενο την αποκατάσταση των καμένων δασών, συζητήθηκαν θέματα προστασίας των καμένων δασικών εκτάσεων από τη βόσκηση, αξιολόγηση αντιδιαβρωτικών έργων και η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.
Ακόμη, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ισπανία, Γιώργος Γαβριηλίδης, παρέδωσε μετάλλια και τιμητικά διπλώματα, υπογεγραμμένα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σε 23 Ισπανούς, μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που έπληξαν το καλοκαίρι τη χώρα μας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: