Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

19/11/07: Ενίσχυση των Ρυθμιστικών Αρχών επιδιώκει ο Γ.Αλογοσκούφης

OI ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ - Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ..ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ!

Η ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των Ρυθμιστικών Αρχών, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα ο ανταγωνισμός, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το economia Business Tank με θέμα «Οι 'ρυθμιστές' του ανταγωνισμού».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης, αφήνοντας σοβαρές αιχμές κατά της ΕΕΤΤ, αλλά και της πολιτείας για την απουσία εθνικής στρατηγικής στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, διαπιστώνει σοβαρές αδυναμίες στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ρυθμιστικών αρχών στην Ελλάδα.
Χρειάζεται διάκριση εξουσιών επισημαίνει και ζητά τη λήψη μέτρων όσο ακόμη το πρόβλημα μπορεί να ελεχθεί.Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε κατά την ομιλία του πως «ο ρυθμιστικός ρόλος της Πολιτείας είναι καθοριστικός για την προώθηση του ανταγωνισμού».
«Βεβαίως, είναι και υποχρέωση των ανεξάρτητων Αρχών να λειτουργούν αποτελεσματικά, με ταχύτητα και τις ελάχιστες δυνατές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι κανόνες του ανταγωνισμού πρέπει να εφαρμόζονται προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς υπερβολές, αμερόληπτα και με ευρύτητα πνεύματος. Αλλιώς, ελλοχεύει ο κίνδυνος της υπερρύθμισης, που αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τις νέες επενδύσεις. Η ρύθμιση του ανταγωνισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για επαναφορά του κρατικισμού στην οικονομία», ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης. O υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και να προασπίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς είναι σταθερή και δεδομένη και αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία τριάμισι χρόνια.
Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πλήρη αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας το 2004 και της Εμπορικής Τράπεζας το 2006. «Με τις αποκρατικοποιήσεις αυτές πετύχαμε να εντείνουμε τον ανταγωνισμό σε έναν ζωτικό κλάδο για την οικονομία. Και τον ενισχύσαμε ακόμα περισσότερο με την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ και την αναδιάρθρωση και εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο, που είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν νέοι «παίκτες» στην τραπεζική αγορά».
«Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν την πολιτική μας. Η διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων περιορίζεται. Οι αποταμιευτές έχουν περισσότερες επιλογές. Οι επιχειρήσεις έχουν καλύτερους όρους δανεισμού και πραγματοποιούν ευκολότερα τις συναλλαγές τους», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.
Από την πλευρά του ο Π.Βουρλούμης, πρόεδρος του ΟΤΕ, τόνισε ότι η ρύθμιση, που άρχισε να αναπτύσσεται με την απελευθέρωση των αγορών στην Ευρώπη, δημιουργήθηκε για την εποπτεία της καλής λειτουργίας της αγοράς, αλλά ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένας σχετικά νέος και αδιαμόρφωτος θεσμός που συνεχώς εξελίσσεται, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των πειραματισμών.
Ο βασικός προβληματισμός που δημιουργεί, όπως έχει νομοθετηθεί κι ακόμη περισσότερο όπως εφαρμόζεται, είναι -επισήμανε ο κ. Βουρλούμης- ότι πάσχει από έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Για το λόγο αυτό δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν να αυξηθεί η εξουσία του Ευρωκοινοβουλίου στην κάθε είδους ρύθμιση και ιδίως την οικονομική.Στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Βουρλούμης, η ΕΕΤΤ συγκεντρώνει τις εξουσίες του νομοθέτη, δικαστή και εκτελεστή των αποφάσεων, δηλαδή λειτουργεί έξω από το Σύνταγμα που προβλέπει την διάκριση των εξουσιών, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει τις εξουσίες του Ρυθμιστή και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει από το σκοπό της που είναι η εποπτεία της αγοράς και η δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού και να δοκιμάσει να επιβάλει δικό της μοντέλο ανάπτυξης.Στο σημείο αυτό ο κ. Βουρλούμης αναφέρθηκε στις αδυναμίες του κρατικού συστήματος κατά την άποψή του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όταν τα όργανα της πολιτείας που πρέπει να αποφασίζουν την εθνική στρατηγική σε κάποιον σημαντικό οικονομικό τομέα απουσιάζουν, γιατί τότε να μην μπει κάποιος τρίτος στον κενό χώρο και δίχως καθοδήγηση και έλεγχο να επιλέξει το ρόλο που θέλει να παίξει.
Όταν τα αρμόδια όργανα δεν θέτουν συγκεκριμένους στόχους και στρατηγικές, ο ρυθμιστής μπορεί να ερμηνεύει τον ρόλο του κατά βούληση και να κάνει περίπου ό,τι θέλει, είπε.Ο πρόεδρος του ΟΤΕ αναφέρθηκε και στην οικονομική διάσταση του θέματος, καθώς, όπως είπε, είναι στο χέρι του ρυθμιστή να αφαιρέσει έσοδα και να προσθέσει έσοδα, χωρίς κανένα απολύτως κόστος για το ρυθμιστή, αλλά πολλές φορές πολύ μεγάλο για το ρυθμιζόμενο.Καταλήγοντας ο κ. Βουρλούμης υπογράμμισε ότι ανεξαρτησία δεν νοείται ως ασυδοσία, αλλά ως απεξάρτηση από την δομή του κεντρικού διοικητικού μηχανισμού ώστε να μπορεί η ρύθμιση να λειτουργεί χωρίς τα βαρίδια της γραφειοκρατίας σε ένα τεχνικά εξειδικευμένο έργο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: