Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

16/11/07: Δημιουργία μητροπολιτικών αυτοδιοικητικών οργανισμών πρότεινε η Ντ.Μπακογιάννη

Τρία βασικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιαστεί το ενδιαφέρον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανακοίνωσε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά την διάρκεια ομιλίας της την Παρασκευή στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που πραγματοποιείται στο Κάστρο Κυλλήνης στην Ηλεία.
Συγκεκριμένα πρότεινε τη δημιουργία μητροπολιτικών αυτοδιοικητικών οργανισμών στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα και Ηράκλειο).
Επιπρόσθετα, το δεύτερο σημείο αφορά στην θέσπιση αιρετής διοίκησης στην περιφέρεια με την εκλογή περιφερειάρχη και περιφερειακού συμβουλίου, ενώ έκανε λόγο και για οικονομική αυτοδυναμία των δήμων.
Παράλληλα, η υπουργός πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση ενίσχυσε τους τακτικούς πόρους της αυτοδιοίκησης και προώθησε τη διοικητική τους αναβάθμιση» μέσω του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» και της αναθεώρησης του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Αναφορικά με το περιβάλλον, η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών και «πρωτοπορίας», από τις αυτοδιοικήσεις διότι, «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, αν δεν συνδυαστεί με συντονισμένες περιβαλλοντικές δράσεις».
Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε ως μεγαλύτερο πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτό της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων προσθέτοντας την ανάγκη για λύσεις οι οποίες θα προέλθουν, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών μέσω του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού.Τέλος η Ντ.Μπακογιάννη έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις οι οποίες «επιβάλλεται» να γίνουν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: