Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

23/11/07: Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Στήβεν Λάλας κατόπιν συμφωνίας με την Ουάσινγκτον

Στην Ελλάδα επιστρέφει ο Στήβεν Λάλας, ο οποίος έχει καταδικαστεί στις ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ της χώρας μας. Ο Λάλας παραπέμπεται στις ελληνικές δικαστικές αρχές έπειτα από συμφωνία Αθήνας-Ουάσινγκτον. Αναμένεται στην Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την επίστροφή του την Κυριακή τερματίζεται η επιτήρησή του στις ΗΠΑ.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης διαβεβαίωσε εγγράφως τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ ότι «η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την εκτέλεση της οποιασδήποτε δικαστικής απόφασης προς την κατεύθυνση της επιτήρησης της υφ' όρον απόλυσης του κ. Λάλα, όπως αυτή ορίζεται στο 'Διακανονισμό για τη Μεταφορά με Επιτηρούμενη Αποδέσμευση' που υπογράφηκε μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και του ίδιου του Λάλα.»
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λάλας ενόσω εργαζόταν ως υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα «συνελήφθη» από κάμερα του εσωτερικού κυκλώματος ασφάλειας να αποσπά απόρρητες πληροφορίες, τις οποίες θα προμήθευε, σύμφωνα με ομολογία του, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το 1993 καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας από δικαστήριο της Βιρτζίνια σε ποινή φυλάκισης 14 ετών, την οποία και εξέτισε.
Επιπλέον, υποβλήθηκε σε καθεστώς επιτηρήσεως για πέντε έτη καθώς διέθεσε αμυντικό πληροφοριακό υλικό, στο οποίο είχε πρόσβαση εξαιτίας της θέσης που κατείχε στην αμερικανική διοίκηση.
Η σύλληψή του αποδόθηκε στη συνέχεια σε γκάφες που είχαν γίνει την εποχή εκείνη από στελέχη της κυβέρνησης.
Το αίτημα για την έκδοση του Στηβ Λάλας είχε θέσει επισήμως στην αμερικανική πλευρά ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας.
Ο κ. Παπαληγούρας επισήμανε τότε στην επιστολή του τους ανθρωπιστικούς λόγους που συνηγορούσαν υπέρ της επιστροφής του Στηβ Λάλα για να εκτίσει το υπόλοιπο της παρεπόμενης ποινής του στη χώρα μας, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί η σύζυγος και τα παιδιά του, από τους οποίος ζει μακρία εδώ και 14 χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: