Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

21/11/07: Υπεγράφη η τροπολογία για τις κατεδαφίσεις σε αναδασωτέες εκτάσεις

Στη Βουλή προωθείται, έπειτα από την υπογραφή της από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, η τροπολογία για την κατεδάφιση, χωρίς δικαίωμα αναστολής, των αυθαίρετων κτισμάτων σε εκτάσεις που κηρύσσονται αναδασωτέες.
Όπως διευκρινίζει σε δηλωσή του ο υπουργός Γιώργος Σουφλιάς, η τροπολογία αφορά όλες τις εκτάσεις που κηρύχθηκαν αναδασωτέες μετά τις πυρκαγιές του 2007 και θα ισχύει και για κάθε περίπτωση πυρκαγιάς στο μέλλον.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών θα εφαρμόζονται οι μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις.
Ο κ. Σουφλιάς υπογραμμίζει ότι με την τροπολογία, για την οποία δεσμεύτηκε μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, απαγορεύεται πλέον ρητά η αναστολή με οποιοδήποτε μέσο της εκτέλεσης των αποφάσεων κατεδάφισης.
Έχει διαπιστωθεί στην πράξη, σημειώνει ο υπουργός, ότι πολλοί ιδιοκτήτες αυθαιρέτων πετύχαιναν στο παρελθόν την αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης με την άσκηση προσφυγών ή αιτήσεων στις διοικητικές ή δικαστικές αρχές.
Με την τροπολογία ορίζεται ρητά ότι το εκδιδόμενο πρωτόκολλο κατεδάφισης κτισμάτων που αναγείρονται σε δάση ή δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά, εκτελείται παραχρήμα, μη επιτρεπόμενου ουδενός ενδίκου ή ενδικοφανούς μέσου ή βοηθήματος, ενώπιον οποιασδήποτε Διοικητικής ή Δικαστικής Αρχής, που αποβλέπει σε αναστολή πραγμάτωσής του, εφόσον η έκταση κηρύχθηκε αναδασωτέα.
Η τροπολογία θα ψηφιστεί στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για την κύρωση της σύμβασης κατασκευής και παραχώρησης της ΒΔ οδού Πελοποννήσου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: