Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

21/11/07: Με καθυστέρηση τριών μηνών ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ολυμπία

Τρεις μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τρεις ημέρες αφότου οι βροχοπτώσεις βρήκαν ανοχύρωτη την περιοχή της Ολυμπίας, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να ενισχύσει με ειδικό συρμάτινο πλέγμα και να υψώσει κατά ένα μέτρο τα αναχώματα στις όχθες του Αλφειού ποταμού για την αντιπλημμυρική προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Οι σχετικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα περίπου δύο μηνών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, γράφει την Τετάρτη η εφημερίδα Τα Νέα, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα, διότι τα αναχώματα -που έχουν κατασκευαστεί σε θέσεις αυθαιρέτως- δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο το νερό που ήδη υπερχειλίζει από τον Αλφειό.
Επίσης, εκτάσεις γύρω από το ποτάμι και μέχρι τα αναχώματα έχουν καταπατηθεί και μετατραπεί σε πορτοκαλεώνες, έτσι έχει περιοριστεί κατά πολύ η έκταση στην οποία μπορεί να διοχετεύεται το νερό.
Τα αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό αναμένεται να κοστίσουν περί τα 2,3 εκατ. ευρώ και δεν θα είναι έτοιμα πριν από τα τέλη του Ιανουαρίου του 2008. Επομένως, ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες των βροχοπτώσεων που θα μεσολαβήσουν.
Καθυστέρηση όμως σημειώνεται και στα αντιδιαβρωτικά έργα (υλοτόμηση των καμένων δένδρων και τοποθέτηση κορμοδεμάτων για τη συγκράτηση του εδάφους), που θα έπρεπε να ήταν έτοιμα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: