Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

24/11/07: Μέσω των πρατηρίων καυσίμων η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης

ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΦΟΡΟ...
ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΤΙ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΘΑ ΣΚΑΡΦΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ...

Στον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν να προμηθεύονται τα νοικοκυριά πετρέλαιο θέρμανσης με τη χαμηλή φορολογία έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών ένα μήνα προτού ισχύσει το μέτρο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Όπως επισημαίνει το Βήμα το Σάββατο, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εγκατασταθεί ειδικό λογισμικό στο πλαίσιο του Τaxis και θα συσταθεί ένα «Call center» στο οποίο θα απευθύνονται σε καθημερινή βάση οι πρατηριούχοι και οι βενζινοπώλες προκειμένου να ενημερώνουν για τις παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν και από εκεί θα ελέγχονται κεντρικά. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην εμπλέξει στη διαδικασία επιστροφής της διαφοράς του φόρου τα νοικοκυριά, θα συμμετάσχουν σε αυτή μόνον οι επαγγελματίες του κλάδου και οι τράπεζες, οι οποίες για λογαριασμό του Δημοσίου θα αναλάβουν με κάποιο αντίτιμο να επιστρέφουν τη διαφορά του φόρου στους βενζινοπώλες ή στις εταιρείες διανομής. Ο πρατηριούχος ή ο διανομέας πετρελαίου θέρμανσης θα προμηθεύεται από τις εμπορικές εταιρείες και τα διυλιστήρια το συγκεκριμένο πετρέλαιο με τον φόρο που αντιστοιχεί στο πετρέλαιο κίνησης.
Σταδιακά, θα καταργηθεί ο διαφορετικός χρωματισμός που ισχύει σήμερα μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα καθώς οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών έχουν ήδη προμηθευτεί σημαντικές ποσότητες με το λεγόμενο «κόκκινο» πετρέλαιο (χρώμα το οποίο χαρακτηρίζει το πετρέλαιο θέρμανσης).
Στη συνέχεια, οι έμποροι θα πωλούν το πετρέλαιο στα νοικοκυριά ή στους διαχειριστές των πολυκατοικιών με τον χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης (σήμερα αντιστοιχεί σε 21 ευρώ το χιλιόλιτρο) και θα εκδίδουν τιμολόγιο στο οποίο θα αναγράφεται η ποσότητα σε λίτρα που έχουν παραδώσει, η διεύθυνση της κατοικίας, το ονοματεπώνυμο του διαχειριστή ή του ιδιοκτήτη καθώς και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του, ενώ θα σημειώνουν σε ειδικό πεδίο ότι το πετρέλαιο αφορά θέρμανση κατοικίας και όχι άλλο σκοπό. Στη ΓΓΠΣ θα δημιουργηθεί ένα ειδικό λογισμικό και θα συσταθεί «Call center» στο οποίο θα απευθύνονται σε καθημερινή βάση οι πρατηριούχοι και οι βενζινοπώλες προκειμένου να ενημερώνουν για τις παραδόσεις που πραγματοποιούν. Αυτό θα γίνεται είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω e-mail είτε ακόμη με SΜS από κινητά τηλέφωνα.
Το ειδικό λογισμικό θα πραγματοποιεί μια πρώτη επεξεργασία στα στοιχεία και αν διαπιστωθεί ότι ο ΑΦΜ αντιστοιχεί σε φυσικό πρόσωπο, δηλαδή είναι έγκυρος, και το τιμολόγιο δεν είναι πλαστό ή εικονικό, εντός τριών ημερών θα πιστώνεται η διαφορά του φόρου στον τραπεζικό λογαριασμό του πρατηριούχου ή του διανομέα μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ των τραπεζών. Στο τέλος της περιόδου όπου μπορούν να προμηθεύονται τα νοικοκυριά «φθηνό» πετρέλαιο θέρμανσης, δηλαδή στις 15 Απριλίου, η ΓΓΠΣ θα προχωρεί σε ενδελεχείς διασταυρώσεις αναφορικά με το σύνολο της κατανάλωσης ανά αριθμό φορολογικού μητρώου νοικοκυριού ή πολυκατοικίας.
Στις περιπτώσεις που προκύπτουν υπερβολικές καταναλώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πραγματοποιούν ενδελεχείς ελέγχους όχι στα νοικοκυριά αλλά στους προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: