Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

19/11/07: Σταθερά υπέρ του βέτο η Ντ.Μπακογιάννη εάν συνεχιστεί η αδιαλλαξία των Σκοπίων

B' ΑΡΧΗΓΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΕΔΚΕ)

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα Τα Νέα. Η υπουργός Εξωτερικών επιμένει ότι η απάντηση της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, εάν η γειτονική χώρα συνεχίσει την αδιαλλαξία, θα είναι το βέτο στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, λέει «ναι» στο γερμανικό μοντέλο για τον εκλογικό νόμο, αλλά από το 2015 και αφού έχει προϋπάρξει μακρύς διάλογος για τη νέα διοικητική διάρθρωση και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
Σπεύδει ωστόσο να διευκρινίσει ότι, στην παρούσα φάση, «πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, έτσι όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση».
Μιλώντας για το θέμα των Σκοπίων, η κ. Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, δεν συνιστούν νέα τροπή ούτε αιφνιδιάζουν την Αθήνα, υπογραμμίζοντας: «Ο κ. Μπερνς επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι επιθυμούν να δουν τα Σκόπια να εντάσσονται στο ΝΑΤΟ. Και εμείς το θέλουμε. Αλλά, ως γείτονάς τους, θέλουμε η συμμαχική μεταξύ μας σχέση, που θα εγκαινιαστεί με την ένταξή τους, να στηρίζεται στα γερά θεμέλια της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της καλής γειτονίας».
«Έμπρακτη απόδειξη της ύπαρξης αυτών των αυτονόητων, για κάθε συμμαχική σχέση, προϋποθέσεων, θα είναι η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Απλό και ξεκάθαρο επιχείρημα. Κανείς δεν θέλει να φτάνει στο σημείο να χρησιμοποιεί βέτο. Το αντίβαρο του βέτο στην διεθνή πολιτική είναι η συνεννόηση και η διαπραγμάτευση με εποικοδομητικές θέσεις, που οδηγούν σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Αυτός είναι ο στόχος της Ελλάδας» εξηγεί η υπουργός.
Παράλληλα, απορρίπτει με έντονο τρόπο τη φημολογία για πρόωρες εκλογές την άνοιξη με αφορμή το Σκοπιανό και τονίζει ότι «τέτοιες προσεγγίσεις στερούνται σοβαρότητας».
Σχολιάζοντας το γερμανικό μοντέλο που προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για τον εκλογικό νόμο, η κ. Μπακογιάννη τονίζει: «Ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει με τη λογική πυροτεχνήματος προτάσεις, τις οποίες άλλοι συνάδελφοί μου, και εγώ, έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν. Αποψή μου είναι ότι στην παρούσα φάση πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως την έχει αποφασίσει η κυβέρνηση».
«Από εκεί και πέρα, πρέπει να ανοίξει ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση της διοικητικής διάρθρωσης και του πολιτικού συστήματος της χώρας. Χρειάζεται πολιτική και νομοθετική κατοχύρωση της εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων. Μέρος αυτής της πολιτικής μεταρρύθμισης μπορεί να είναι και ένας εκλογικός νόμος με πάγια χαρακτηριστικά, ο οποίος θα έχει διαφορετικά κριτήρια και αρχές, όπως είναι το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο. Αυτό απαιτεί μεγάλη και πολύ καλή προετοιμασία. Απαιτεί τα κόμματα, μακριά από κομματικά κριτήρια και λογικές συγκυριακής εκμετάλλευσης, να ανοίξουν ένα διάλογο για το μέλλον. Διάλογος που θα περιλαμβάνει τρεις άξονες: τη διοικητική διάρθρωση, τον εκλογικό νόμο και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Μια 'ατζέντα 2015' για την πορεία της χώρας στη νέα εποχή» τοποθετείται η υπουργός Εξωτερικών.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η κ. Μπακογιάννη απαντά με κατηγορηματικό τρόπο στα σενάρια περί διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, η οποία -σύμφωνα με τις φήμες- θα συμπαρασύρει σε διάσπαση και τα άλλα κόμματα. «Δεν βλέπω ούτε διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ ούτε ντόμινο διασπάσεων» λέει χαρακτηριστικά, ενώ δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο στο μέλλον η εκλογή της ηγεσίας της ΝΔ να γίνει απευθείας από τη βάση του κόμματος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: