Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

23/11/07: Με τη νέα φορολογική δήλωση του 2008 θα (ξανα)γίνει η απογραφή των ακινήτων

Στο έντυπο Ε1 φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή του συστήματος επιβολής ενιαίου φόρου στα ακίνητα.
Την Πέμπτη, ο υφυπουργός Οικονομικών Αντ.Μπέζας άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υποβληθεί ξεχωριστό ειδικό έντυπο Ε9 στο οποίο θα αναγραφεί εκ νέου η περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βήμα, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η εντολή που έχουν λάβει από την πολιτική ηγεσία είναι να βρουν τρόπο ώστε ο νέος φόρος που θα επιβληθεί σε περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά να μην προκαλέσει πρόσθετη ταλαιπωρία στους πολίτες, ενώ δεν συζητείται καν η περίπτωση νέας υποβολής από μηδενική βάση του Ε9.
Το συγκεκριμένο έντυπο θα υποβληθεί μόνο στην περίπτωση που κάποιος πολίτης έχει μεταβολή στην περιουσιακή ή στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως άλλωστε ισχύει τα τελευταία χρόνια.
Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να υπάρξουν ειδικά πεδία στο Ε1 τα οποία θα αφορούν σε βασικές πληροφορίες για τα ακίνητα του φορολογουμένου, καθώς και τις τιμές ζώνης, για να μπορέσει να γίνει αυτόματος υπολογισμός του ενιαίου φόρου, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το θέμα επιβολής του φόρου στα επαγγελματικά ακίνητα, καθώς στο Ε2, όπου αναγράφονται τα εν λόγω ακίνητα, δεν προβλέπεται η αναφορά τιμής ζώνης.
Η καταβολή του ενιαίου φόρου θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2008.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: