Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

15/11/07: Υπουργικό «πράσινο φως» για την επανέναρξη του κυνηγιού σε όλη τη χώρα

Νέα απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ.Κιλτίδη, καταργεί ουσιαστικά μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ημερών την απόφαση του ΣτΕ για απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη τη χώρα, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού.
Το ΣτΕ είχε προσφάτως δικαιώσει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει οργάνωση, με την αιτιολογία ότι η προηγούμενη υπουργική απόφαση για κυνήγι την περίοδο 2007-2008 έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαϊών στο περιβάλλον.
Όπως όμως γράφει την Πέμπτη η εφημερίδα Το Βήμα, η νέα ρυθμιστική απόφαση (με ελάχιστες παραλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη), που δίνει το «πράσινο φως» για να συνεχιστεί το κυνήγι στη χώρα, ήταν αναμενόμενη.
Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου υποστηρίζεται ότι η απόφαση προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του ΣτΕ, όπως αυτές διατυπώνονται στο σκεπτικό της πρόσφατης απόφασης ανάκλησης της ρυθμιστικής του Αυγούστου και «ενισχύει ακόμη περισσότερο την προστασία της θηραματοπανίδας στις πυρόπληκτες περιοχές».
Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν όμως ότι το υπουργείο ακολούθησε και πάλι την ίδια τακτική των υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες με νομότυπο τρόπο ακυρώνουν τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Η νέα υπουργική απόφαση απαγορεύει το κυνήγι μόνο στις καμένες εκτάσεις, για τις οποίες έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγίου. Ειδικά για το κυνήγι του αγριόχοιρου σε όλη τη χώρα, επιτρέπεται σε ομάδες μέχρι δέκα κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι δύο ζώων κατά ομάδα την ημέρα.
Στην περιοχή της Πελοποννήσου η νέα ρυθμιστική απόφαση δεν απαγορεύει το κυνήγι αγριόχοιρου, αλλά το περιορίζει έως τις 15 Δεκεμβρίου 2007 και μειώνει τον επιτρεπόμενο αριθμό θηρευομένων ζώων σε έναν αγριόχοιρο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: