Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

23/11/07: Ισόβια δεσμά και δίκες-εξπρές για τους παιδεραστές

Με δίκες-εξπρές και βαρύτατες ποινές που φθάνουν ως και τα ισόβια θα τιμωρούνται οι παιδεραστές, οι παραβάτες γενετήσιων εγκλημάτων κατά ανηλίκων, οι διοργανωτές και διαφημιστές σεξουαλικού τουρισμού, οι έμποροι, οι παραγωγοί και οι διακινητές παιδικής πορνογραφίας, ενώ τα θύματα προστατεύονται απόλυτα και αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων αυτών κατά των ανηλίκων.
Το νομοσχέδιο επικυρώνει το Πρωτόκολλο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και πορνογραφία. Παράλληλα, τροποποιούνται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορούν στην προστασία των ανηλίκων από γενετήσια εγκλήματα.
Βαρύτατες είναι οι ποινές για τους δράστες στους οποίους επιβάλλονται και υψηλά χρηματικά πρόστιμα, σύμφωνα με Το Βήμα.
Κάθειρξη δέκα ετών και πρόστιμο ως 100.00 ευρώ θα αντιμετωπίζουν όσοι χρησιμοποιούν ανηλίκους για την παραγωγή πορνογραφικού υλικού.
Σε περίπτωση που επέλθει βαριά σωματική βλάβη στον ανήλικο προβλέπεται κάθειρξη πάνω από δέκα χρόνια και πρόστιμο ως 500.000 ευρώ και ισόβια κάθειρξη σε περίπτωση θανάτου του ανηλίκου.
Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών θα τιμωρείται ο δράστης αν με το ανήλικο θύμα έχουν συγγενική σχέση εξ αίματος.
Ακόμη η απλή χειρονομία και πρόταση σε ανήλικο που αποσκοπεί σε ασελγείς πράξεις τιμωρείται με φυλάκιση από έξι μήνες ως πέντε χρόνια. Επίσης, όσοι διοργανώνουν, χρηματοδοτούν, κατευθύνουν, εποπτεύουν και διαφημίζουν σεξουαλικό τουρισμό με σκοπό την τέλεση συνουσίας ή άλλων ασελγών πράξεων σε βάρος ανηλίκων τιμωρούνται με κάθειρξη ως δέκα ετών, ενώ με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους τιμωρείται όποιος απλώς συμμετέχει σε «σεξουαλικά ταξίδια», ανεξάρτητα αν πραγματοποίησε τον σκοπό του ταξιδιού ή όχι. Όποιος παράγει, διανέμει, δημοσιεύει, πωλεί, αγοράζει, κατέχει, εισάγει ή εξάγει και διαδίδει υλικό παιδικής πορνογραφίας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από ένα ως πέντε χρόνια και χρηματική ποινή ως 100.000 ευρώ.
Και αν όλα αυτά γίνονται μέσω Διαδικτύου, τότε οι προβλεπόμενες ποινές είναι από δύο ως πέντε χρόνια και η χρηματική ποινή ως 300.000 ευρώ. Πορνογραφικό υλικό χαρακτηρίζεσαι ακόμη και η προβολή μέρους του σώματος ανηλίκου που μπορεί να προκαλέσει τη γενετήσια διέγερση. Παράλληλα «πέπλο προστασίας» ανοίγει το νομοσχέδιο στα ανήλικα θύματα, τα οποία από την πρώτη στιγμή έχουν ψυχολογική υποστήριξη, όπως και δωρεάν νομική υποστήριξη. Επίσης αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων για τα γενετήσια εγκλήματα.
Τα αδικήματα παραγράφονται τρία χρόνια μετά την ενηλικίωση των θυμάτων. Τα ανήλικα θύματα κάτω των 18 ετών μπορούν να μην παρασταθούν στη δίκη του δράστη και να καταθέσουν παρουσία ψυχολόγου μέσω οπτικοακουστικού μέσου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: