Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

21/11/07: Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα εναρμονιστεί με το κράτος, λέει ο Σ.Χατζηγάκης

Τις προθέσεις του σχετικά με την ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και πως θα πρέπει να λειτουργεί στο εξής ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ.Χατζηγάκης, δηλώνοντας ότι αυτή θα προσαρμοστεί ώστε να βρίσκεται σε αρμονία με τις λειτουργίες και τις εξουσίες του κράτους.
Από τη Ρώμη, όπου βρέθηκε για την 10η επέτειο από την υπογραφή της σύμβασης του ΟΟΣΑ κατά της δωροδοκίας, ο κ. Χατζηγάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα παρέμβει στη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής.
Αρχικά, τόνισε πως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν πρόκειται να καταργηθεί, ούτε θα πάψει να παίζει το ρόλο που ορίζεται από το Σύνταγμα.
Εν συνεχεία, εξήγησε πως βλέπει ο ίδιος τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και συγκεκριμένα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επισημαίνοντας: «Θα προσαρμοστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να βρίσκεται σε συμβατότητα και σε πλήρη συνεργασία και αρμονία με τις συντεταγμένες λειτουργίες και εξουσίες του κράτους και κυρίως με τη δικαστική, ώστε από κοινού να μπορούν να προστατεύουν το άτομο και το κοινωνικό σύνολο».
Ο πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων παραιτήθηκαν εξαιτίας της παρακολούθησης και καταγραφής της πορείας του Πολυτεχνείου από κάμερες, παρά την αντίθετη απόφαση της Αρχής. Οι ενέργειες της αστυνομίας βασίστηκαν σε γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά, που όμως -σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή- δεν έχει δικαιοδοσία στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Τα μέλη της Αρχής δήλωσαν για τις παραιτήσεις τους: «Δεν είχαμε άλλον τρόπο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των πολιτών και το έργο της Αρχής».
Σχολιάζοντας την αιτιολογία των παραιτήσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει επισημάνει πως δεν τη συμμερίζεται και ότι «η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να φθάνει μέχρις αναιρέσεως των αντικειμενικών συμφερόντων της κοινωνίας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: