Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

18/11/07: Εγκαίνια του φυσικού αγωγού με μήνυμα Καραμανλή προς την Αγκυρα

Τον φυσικό αγωγό Ελλάδας-Τουρκίας εγκαινίασαν την Κυριακή οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν. Ο αγωγός αναμένεται να προμηθεύσει τη χώρα μας με 250 εκατ. κυβικά αερίου το 2007, 500 εκατ. το 2008 και 750 εκατ. το 2009.
Το ελληνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου που εγκαινιάζεται, από την Κομοτηνή ως τους Κήπους, έχει μήκος περίπου 87 χιλιόμετρα, κόστισε 79,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε με 43,5 εκατ. ευρώ από το Γ΄ΚΠΣ.
Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν στις 12:30 το μεσημέρι στη γέφυρα του ποταμού Έβρου στους Κήπους. Αντήλλαξαν χειραψία και μετά την αναμνηστική φωτογραφία, ο κ. Καραμανλής επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του Τούρκου ομολόγου του με προορισμό τα Ύψαλα για την τελετή των εγκαινίων. Στην τελετή παρίσταντο ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Σ.Μπόντμαν, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο προκάτοχός του και νυν πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ταχύτητα με την οποία εκτελέστηκε το έργο και στη σημασία του ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται στα ύψη.
Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει και εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αρκεί η χώρα να κάνει τα βήματα που απαιτούνται.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ευχήθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για το πρώτο μεγάλο ουσιαστικό έργο να επεκταθεί στα πολιτικά και πολιτιστικά πράγματα.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

geokalp είπε...

Δυσπιστούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου

Για μεγάλους κινδύνους από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των δρόμων της ενέργειας μιλά το ΚΚΕ με αφορμή τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου. «Κομμένος και ραμμένος ο αγωγός για τους Αμερικανούς φίλους» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιμετωπίσουν με δυσπιστία τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τον αγωγό φυσικού αερίου, γιατί δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα» τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, αναφερόμενο στα εγκαίνια του αγωγού από τους Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι ελάχιστες, ενώ ούτε φτηνό ούτε ασφαλές φυσικό αέριο θα έχουν, εφόσον αυτό το εκμεταλλεύονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αντίθετα, οι κίνδυνοι που απορρέουν από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που διαρκώς οξύνονται, για τον έλεγχο της ενέργειας και των δρόμων της είναι πολύ μεγάλοι».

Ο Παν.Λαφαζάνης, υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε από πλευράς του λόγο για ελληνοτουρκικό αγωγό για τους «Αμερικανούς φίλους».

«Η παρουσία του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ δίπλα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας στη σημερινή τελετή εγκαινίων έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου θα εξυπηρετεί πρώτα από όλα και κυρίως τους αμερικάνικους πολιτικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, την Κεντρική Ασία και την Ευρώπη.

»Ειδικότερα ο αγωγός αυτός είναι 'κομμένος και ραμμένος' για να εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα των αμερικανικών πολυεθνικών ενέργειας, οι οποίες επιδιώκουν να ελέγχουν πολιτικά τους ενεργειακούς δρόμους και να μετατρέψουν σε ενεργειακά προτεκτοράτα τους τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Αζερμπαϊτζάν».