Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

19/11/07: Από ΚΤΕΟ υποχρεωτικά και τα δίκυκλα εντός του 2008

Υποχρεωτικά από ΚΤΕΟ θα περνούν σύντομα και τα δίκυκλα, όπως όλα τα υπόλοιπα οχήματα. Ο έλεγχος αναμένεται να έχει θεσμοθετηθεί μέχρι την ερχόμενη άνοιξη και να ισχύσει από το φθινόπωρο του 2008.
Όπως γράγει τη Δευτέρα η εφημερίδα Τα Νέα, η αρχή θα γίνει με τα «επαγγελματικά» δίκυκλα -ενοικιαζόμενα, κούριερ, διανομών φαγητού- τα οποία οδηγούνται από ενοικιαστές και διανομείς, τόσο για την ασφάλεια των ιδίων όσο και για τον περιορισμό της ηχορρύπανσης. Αργότερα, οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλες τις κατηγορίες των δικύκλων, που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 2.000.000.
Με απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ έως το Μάρτιο θα καθιερωθεί και στη χώρα μας ο τεχνικός έλεγχος των δικύκλων, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστρία.
Ειδικότερα όσον αφορά στα δίκυκλα, προωθείται η καθιέρωση των περιοδικών τεχνικών ελέγχων και η τήρηση Κάρτας Τεχνικού Ελέγχου Δικύκλων (ΚΤΕΔ), τόσο για τα καινούργια δίκυκλα όσο και για τα μεταχειρισμένα. Επίσης, προωθούνται οι έλεγχοι πεδίου, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται από ειδικά κινητά συνεργεία στους δρόμους. Τα συνεργεία αυτά θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση υπό την εποπτεία των υπουργείων Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης και ΠΕΧΩΔΕ.
Το παράβολο για τους ελέγχους των δικύκλων στα ΚΤΕΟ δεν θα ξεπερνά τα 15 ευρώ, ενώ η ΚΤΕΔ για τα καινούργια δίκυκλα θα εκδίδεται τέσσερα χρόνια μετά την αρχική έκδοση της άδειας κυκλοφορίας τους και θα ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια. Η ΚΤΕΔ για τα μεταχειρισμένα δίκυκλα θα εκδίδεται αμέσως με την εισαγωγή τους στη χώρα και θα ανανεώνεται επίσης κάθε δύο χρόνια, ενώ ειδικά για τα ενοικιαζόμενα δίκυκλα θα ανανεώνεται κάθε χρόνο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: