Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

22/11/07: Υψηλά πρόστιμα για όσους ρυπαίνουν τους δρόμους της Αθήνας

NEW YORK... NEW YORK...

Υπέρογκα πρόστιμα, που ανέρχονται μέχρι και το ποσό των 8.000 ευρώ, αλλά και αυστηρούς περιορισμούς ενεργοποιεί ο Δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο της προσπάθειας για περισσότερη καθαριότητα στην πόλη, κάνοντας πράξη την κοινοτική προτροπή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Όπως γράφει την Πέμπτη η εφημερίδα Το Βήμα, το ύψος των προστίμων ανά παράπτωμα, τα οποία προσδιορίζει ο αναθεωρημένος Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, κυμαίνεται ως εξής: Η τοποθέτηση σακούλας έξω από κάδο τιμωρείται με 20 ευρώ. Η εναπόθεση απορριμμάτων έξω από ξένη ιδιοκτησία, το κρέμασμα σακούλας σε δέντρα και η ρίψη σκουπιδιών στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο, με 50 ευρώ. Η μερική ή ολική καταστροφή κάδων ή άλλων μέσων αποθήκευσης με 600 ευρώ.
Οι πεζοί ή εποχούμενοι που πετούν χαρτιά στο δρόμο θα πληρώνουν 20 ευρώ, ενώ οι καταστηματάρχες που δεν έχουν φροντίσει να ελαχιστοποιήσουν τα ογκώδη απορρίμματά τους, χαρτοκιβώτια για παράδειγμα, θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 200 ευρώ. Ποσό ύψους 50 ευρώ είναι το τίμημα για τυχόν ρύπους κατοικίδιων ζώων σε δρόμους, παιδικές χαρές και δημόσια κτίρια.
Τα σκουπίδια στην είσοδο σχολείων ή αρχαιολογικών χώρων «στοιχίζουν» 100 ευρώ, ενώ το ποσό ανεβαίνει κατακόρυφα για εργολάβους ή άλλους επαγγελματίες που εγκαταλείπουν μπάζα στο δρόμο ή σε κοινόχρηστο χώρο: 6.000 ευρώ. Τέλος, η ρύπανση μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων και λοιπών δημόσιων κτιρίων θα τιμωρείται με ποσό από 4.000 έως 8.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή γίνεται σαφές ότι τα οχήματα όλων όσοι σταθμεύουν μπροστά σε κάδους σκουπιδιών θα απομακρύνονται με δαγκάνες, ενίοτε σε συνεργασία με την Τροχαία. Με τη συγκεκριμένη παράβαση ο οδηγός όχι μόνο θα πληρώνει πρόστιμο, αλλά θα χάνει προσωρινά και τις πινακίδες του οχήματος.
Ακόμη, οι ιδιοκτήτες ή συνοδοί κατοικιδίων οφείλουν στο εξής να είναι εφοδιασμένοι με ειδική συσκευή για τις ακαθαρσίες των ζώων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: