Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

25/11/07: Εντός των ημερών στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη φορολογία των ακινήτων. Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει διατάξεις για τους φόρους κληρονομιών, γονικών παροχών, τις μεταβιβάσεις ακινήτων, το καθεστώς φοροαπαλλαγών για την πρώτη κατοικία, τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους φόρους δωρεών.
Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν άμεσα το σύνολο της κτηματαγοράς και περισσότερα από δύο εκατ. νοικοκυριά, τα οποία από τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να καταβάλουν τον ενιαίο φόρο που θα κυμαίνεται περί το 1,5 τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους (θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία). Από την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να εισπράξει το 2008 660 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα σε σύγκριση με φέτος.
Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει εντός του 2008 και στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για την απλοποίηση και τη φορολογική ελάφρυνση των κληρονομιών και των γονικών παροχών, αυτές υλοποιούνται κατά τα δύο τρίτα, αφού θα εξακολουθήσει να ισχύει η κλίμακα κληρονομιών που αφορά την τρίτη κατηγορία, δηλαδή τα πρώτα ξαδέλφια, τα δεύτερα, καθώς και τα μη συγγενικά πρόσωπα.
Ερώτημα παραμένει το πώς τελικά το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων και με ποιον τρόπο θα καταβληθεί από τους φορολογουμένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής, στο «παραδοσιακό» έντυπο Ε1 φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή του συστήματος επιβολής ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Α.Μπέζας σε ερώτηση που του ετέθη πρόσφατα για τον τρόπο εφαρμογή της νέας φορολογίας ανέφερε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες», αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι δεν θα υποβληθεί ξεχωριστό ειδικό έντυπο Ε9 στο οποίο θα αναγραφεί εκ νέου η περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων.
Επιπλέον, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι η εντολή που έχουν λάβει από την πολιτική ηγεσία είναι να βρουν τρόπο ώστε ο νέος φόρος που θα επιβληθεί σε περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά να μην προκαλέσει πρόσθετη ταλαιπωρία στους πολίτες και δεν συζητείται καν η περίπτωση νέας υποβολής από μηδενική βάση του εντύπου Ε9. Το συγκεκριμένο έντυπο θα υποβληθεί μόνο στην περίπτωση που κάποιος πολίτης έχει μεταβολή στην περιουσιακή ή στην οικογενειακή του κατάσταση.
Έτσι, το ενδεχόμενο να υπάρξουν ειδικά πεδία στο έντυπο Ε1 (φορολογική δήλωση) τα οποία θα αφορούν βασικές πληροφορίες για τα ακίνητα του φορολογουμένου, καθώς και τις τιμές ζώνης για να μπορέσει να γίνει αυτόματος υπολογισμός του ενιαίου φόρου ακινήτων, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος όσον αφορά τον τρόπο που θα ενημερωθούν οι πολίτες για τη νέα αυτή φορολογία.
Αντίθετα, ανοιχτό παραμένει το θέμα επιβολής του φόρου στα επαγγελματικά ακίνητα, καθώς στο έντυπο Ε2 όπου αναγράφονται τα εν λόγω ακίνητα δεν προβλέπεται η αναφορά τιμής ζώνης. Σε ό,τι αφορά την καταβολή του ενιαίου φόρου, αυτό θα συμβεί το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, ενώ δεν αποκλείεται η ενημέρωση των πολιτών να πραγματοποιηθεί λίγο προτού παρέλθει το 2008.
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι 12 αλλαγές που θα ισχύσουν το αργότερο από την αρχή του νέου έτους είναι:
1. Κατάργηση του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών στα ακίνητα. Με τη ρύθμιση αυτή καταργούνται οι ισχύουσες φορολογικές κλίμακες της Α' και της Β' κατηγορίας που προέβλεπαν φορολόγηση από 5% ως 30% επί της αξίας των ακινήτων.
2. Σε αντικατάσταση των παραπάνω κλιμάκων θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1% επί της αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται αιτία θανάτου ή γονικής παροχής, μετά την αφαίρεση των αφορολογήτων ποσών που ισχύουν σήμερα (95.000 ευρώ για την Α' κατηγορία και 20.000 ευρώ για τη Β' κατηγορία).
3. Διατηρείται η Γ' κλίμακα κληρονομιών - γονικών παροχών που αφορά πρώτα εξαδέλφια ή μη συγγενικά πρόσωπα.
4. Θα ισχύσει πλήρης απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από φόρους για μεταβιβάσεις, κληρονομιές και γονικές παροχές. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, δεν πρόκειται να τεθεί πλαφόν ούτε στην αξία αλλά ούτε και στα τετραγωνικά μέτρα.
5. Διατηρούνται τα δημοτικά τέλη που εισπράττονται από τη ΔΕΗ ή το Δημόσιο για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
6. Εισαγωγή της ενιαίας φορολογίας ακινήτων σε όλους τους ιδιοκτήτες που διατηρούν στην κατοχή τους δεύτερη ή εξοχική κατοικία, επαγγελματική στέγη κτλ.
7. Σε πρώτη φάση θα εξαιρεθούν της συγκεκριμένης φορολογίας τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Από το 2009 αναμένεται και αυτά να ενταχθούν στη νέα φορολογία, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο της Εφορίας και θα είναι σε θέση το Taxis να υπολογίσει αυτόματα την αντικειμενική τους αξία και να αποστείλει εκκαθαριστικό σημείωμα στους ιδιοκτήτες τους.
8. Από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα εξαιρείται επίσης η πρώτη κατοικία εμβαδού ως 250 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η επιφάνεια αυτή θα προσαυξάνεται κατά 25 τετραγωνικά μέτρα για κάθε προστατευόμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω.
9. Καταργείται πλήρως το χαρτόσημο στις μισθώσεις κατοικιών, που ως πέρυσι ήταν 3,6%, ενώ εφέτος ανέρχεται σε 1,8%. Η κατάργηση αφορά αποκλειστικά το τέλος χαρτοσήμου των μισθώσεων κάθε είδους κατοικιών, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται περί κύριας κατοικίας, δευτερεύουσας, εξοχικής, φοιτητικής κτλ. ή ακόμη και επαγγελματικής μίσθωσης, αν το μίσθιο κατά το μισθωτήριο είναι κατοικία, ενώ η κατάργηση δεν αφορά τις λοιπές μισθώσεις ενδεικτικά των καταστημάτων, γραφείων, αποθηκών, ακαλύπτων χώρων κτλ.
10. Διατηρείται ο φόρος δωρεάς. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος φόρος υπολογίζεται σήμερα με βάση τις κλίμακες δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών. Κατά συνέπεια, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο οι κλίμακες που ισχύουν σήμερα είτε να παραμείνουν για τη συγκεκριμένη φορολογία είτε να αντικατασταθούν από κάποιους άλλους συντελεστές.
11. Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Στις αρχές του νέου έτους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσουν σε σύγκριση των τιμών ζώνης με τις αγοραίες τιμές προκειμένου να διαπιστωθούν οι αποκλίσεις που υφίστανται και να αποφασιστεί το ύψος της αναπροσαρμογής. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση των τιμών θα πραγματοποιηθεί πριν από την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων προκειμένου αυτός να είναι ακόμη πιο «αποδοτικός».
12. Είναι πολύ πιθανόν οι φορολογούμενοι να κληθούν να υποβάλουν ένα συμπληρωματικό έντυπο στο Ε1 στο οποίο θα αναγράψουν περιληπτικά τα στοιχεία των ακινήτων τους πλην οικοπέδων και αγροτεμαχίων, καθώς και την τιμή ζώνης, προκειμένου να υπολογιστεί αυτόματα ο ενιαίος φόρος ακινήτων και να τους γνωστοποιηθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής τους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: