Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

11/11/07: Νικητής ο ΓΑΠ: απίστευτη η συμμετοχή

Πέραν κάθε προσδοκίας ήταν η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Περίπου 950.000 πολίτες, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρίθηκαν τελικά στο κάλεσμα των τριών υποψηφίων και προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος.
.....
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η διαδικασία της Κυριακής υπήρξε πρωτοφανής, όχι μόνο για την Ελλάδα: Ανάδειξη αρχηγού με απευθείας ψηφοφορία από τη βάση δεν έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη, με την εξαίρεση της Ιταλίας, πριν από περίπου έναν μήνα.
Κι εκεί, όμως, υπήρξε μια σαφής διαφοροποίηση -δεν επρόκειτο για ανάδειξη αρχηγού κόμματος, αλλά για ανάδειξη αρχηγού μιας ευρύτατης συμμαχίας, που περιελάμβανε ακόμη και χριστιανοδημοκράτες.
.....
Έτσι, η ανάδειξη αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ με τη διαδικασία του 2007 θα μπορούσε, ενδεχομένως, να συγκριθεί μόνο με τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάδειξη των προεδρικών υποψηφίων των κομμάτων- αλλά κι εκεί ψηφίζουν τα μέλη με καθολική ψηφοφορία.

Η 11η Νοεμβρίου είναι η πρώτη μέρα μιας νέας συμφωνίας, δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου
Σήμερα είναι η πρώτη μέρα μιας νέας συμφωνίας, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την επανεκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι έγινε ένα πρώτο βήμα για την οικοδόμηση ενός νέου πολιτικού συστήματος, μακριά από εξαρτήσεις.
Παράλληλα, μίλησε για νίκη της Δημοκρατίας απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα και στη μιντιοκρατία, απέναντι σε όσους θέλουν ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η νέα εντολή δεσμεύει τον ίδιο αλλά και όλα τα μέλη του Κινήματος.
«Η σημερινή μέρα δεν είναι η τελευταία μέρα μιας εσωκομματικής διαδικασίας, αλλά η πρώτη μέρα μιας νέας συμφωνίας για μια νέα αρχή και μια νέα νικηφόρα πορεία» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για διαφάνεια μακριά από μηχανισμούς και σκοτεινά παιχνίδια, χωρίς εξουσιαστικές νοοτροπίες και συμπεριφορές.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η εντολή ανήκει στους ίδιους τους ψηφοφόρους και ότι δεσμεύει τον ίδιο και όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Ευχαρίστησε τους χιλιάδες εθελοντές για την προσπάθεια που κατέβαλαν, ώστε η διαδικασία να κυλήσει ομάλα και κάλεσε και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σκανδαλίδη για τη δική τους συνεισφορά στην εκλογική διαδικασία.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσει τις πρώτες του αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει ότι επισπεύδεται το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (Ιανουάριο αντί Φεβρουάριο), καταργείται το Πολιτικό Συμβούλιο και δημιουργείται Επιτροπή Συνεδρίου.

Ενωτικοί στις δηλώσεις τους μετά την ήττα οι Ευ.Βενιζέλος και Κ.Σκανδαλίδης
Με τον Γιώργο Παπανδρέου επικοινώνησαν τηλεφωνικά οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Σκανδαλίδης, προκειμένου να τον συγχαρούν για την επανεκλογή του στην προεδρία του Κινήματος.
«Η μαζική συμμετοχή των πολιτών αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανασυνταχθεί και να πάει μπροστά σε περιόδους κρίσης» τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης από τη Χ.Τρικούπη, ο οποίος πριν μεταβεί στα γραφεία του κόμματος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου μεταβιβάζοντάς του τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή.
«Tο ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρό πρόεδρο που μπορεί να οδηγήσει την παράταξη στη νίκη» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης και επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να κάνει αυτό που πάντα έκανε για το ΠΑΣΟΚ με σκοπό τη νικηφόρα πορεία. Παράλληλα, τόνισε ότι νιώθει την υποχρέωση να υλοποιήσει τις προγραμματικές του δηλώσεις για την κυβερνώσα Αριστερά.
Ολοκληρώνοντας, ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι «η 11η Νοεμβρίου δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά η πρώτη μέρα μιας νέας εποχής ευχαριστώντας τους πολίτες που τον «τίμησαν» με τη ψήφο τους. «Το ταξίδι συνεχίζεται συναρπαστικό και αισιόδοξο» πρόσθεσε ο κ. Σκανδαλίδης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε και εκείνος με τον Γ.Παπανδρέου για να τον συγχαρεί. Αργότερα μετέβη στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου στη δήλωσή του στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία.
«Χαιρετίζω τη μεγάλη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία και ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν. Όλοι όσοι μετείχαν στη διαδικασία θέλουν και θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ θεσμικό, συλλογικό, δημοκρατικό, συγκροτημένο. Η πλειοψηφία επέλεξε και πάλι ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή επιτυχία στην αποστολή που επωμίζεται για δεύτερη φορά» δήλωσε.
Ο ίδιος ευχαρίστησε όσους αυθόρμητα στήριξαν την υποψηφιότητά του, τονίζοντας ότι συγκροτήθηκε ένα μεγάλο, δυναμικό, ριζοσπαστικό και αισιόδοξο ρεύμα: «Νιώθω μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη γιατί ένα τέτοιο ρεύμα εκφράζεται μέσα από την υποψηφιότητά μου».
Καταλήγοντας υπενθύμισε ότι αντίπαλος ήταν και είναι η συντήρηση, η Δεξιά και η κυβέρνησή της. «Όλοι όσοι μετείχαν στη σημερινή διαδικασία έχουμε έναν κοινό στόχο: τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και για αυτήν θα αγωνιστούμε όλοι μαζί» κατέληξε.
Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία έκανε και το ΠΑΣΟΚ μεγάλο, τόνισε από την πλευρά της η Αννα Διαμαντοπούλου.
Η ίδια συμπλήρωσε ότι από τη Δευτέρα ξεκινά ένα «νέο και ενιαίο ΠΑΣΟΚ για μία δυναμική αντιπολίτευση με απώτερο σκοπό την τελική νίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: