Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

12/11/07: Ελεύθερη πρόσβαση στου Φιλοπάππου, χωρίς απαγορεύσεις ζητούν οι κάτοικοι

Αντιδρούν οι κάτοικοι του λόφου του Φιλοπάππου στην πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να κηρυχτεί του Φιλοπάππου οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος. Οι κάτοικοι επιθυμούν να παραμείνει ο λόφος χώρος αναψυχής και να μην ισχύσει σειρά απαγορεύσεων.
Η ανακήρυξη του λόφου του Φιλοπάππου σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο θα είχε ως αποτέλεσμα να περιφραχτεί, να κλείνει μετά τη δύση του ηλίου και να εφαρμοστούν και άλλες απαγορεύσεις που ισχύουν σε αρχαιολογικούς χώρους.
Την Κυριακή οι κάτοικοι πραγματοποίησαν συνέλευση και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να αφαιρεθεί από την περιοχή ο μοναδικός τόπος αναψυχής. Κατήγγειλαν επίσης ότι υπάρχει πλήθος καταπατήσεων στους λόφους με την ανοχή και συγκάλυψη των αρμόδιων υπηρεσιών.
Στη διάρκεια της συνέλευσης κάτοικοι, οργισμένοι με το γεγονός ότι εδώ και 10 μήνες οι αρχαιολόγοι κλείνουν την Πνύκα μετά τη δύση του ηλίου, ξήλωσαν μέρος της συρμάτινης περίφραξης που είχε τοποθετηθεί από την γαλλική εταιρία που πραγματοποιούσε το θέαμα «Ήχος και Φως» από το 1958.
Οι κάτοικοι λένε ότι πρόκειται για αυθαίρετη και χωρίς αρχαιολογικό κριτήριο οριοθέτηση του χώρου. Το θέμα ανέκυψε πριν από 10 μήνες, οπότε άρχισαν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, να κλείνουν οι πόρτες του λόφου.
Η προσπάθεια να εμποδιστεί η ελεύθερη επίσκεψη στο χώρο, εξόργισε τους κατοίκους που υποστηρίζουν ότι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων πρέπει να σημαίνει ευκολότερη και φιλικότερη πρόσβαση και όχι κάγκελα, εισιτήρια, απαγορεύσεις και εμπορευματοποίηση.
Συγκεκριμένα οι κάτοικοι ζητούν:
- Προστασία και συντήρηση των έργων Πικιώνη από το υπουργείο Πολιτισμού
- Τα χρήματα που διατίθενται για τα κάγκελα να δοθούν για την ολοκλήρωση του συστήματος πυρόσβεσης
- Τη συντήρηση των υποδομών αναψυχής και των αντιδιαβρωτικών έργων του λόφου
- Την άρση των καταπατήσεων και των αυθαιρεσιών ιδιωτών και δημοσίου (όπως εργοταξιακά κοντέινερς)
- Να εφαρμοστεί η ήδη ισχύουσα απαγόρευση για μηχανοκίνητα τροχοφόρα. Οι κάτοικοι κατηγορούν το προσωπικό του ΥΠΠΟ ότι είναι οι πρώτοι που το παραβιάζουν.
- Την επαναλειτουργία του αναπαυτηρίου του Πικιώνη στο Λουμπαρδιάρη σαν λιτό ελληνικό καφενείο.
- Να συνεχιστεί το πρόγραμμα δεντροφυτεύσεων του Δήμου Αθηναίων.
- Να εφαρμοσθούν συνολικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
- Να αφαιρεθεί η αυθαίρετη περίφραξη του πρώην «Ήχος και Φως» στην Πνύκα.
- Να αποδοθεί στους δημότες ο κοινόχρηστος χώρος των 13 στρεμμάτων του Δήμου Αθηναίων στον Διόνυσο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: