Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

11/11/07: εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να είναι γνωστό το όνομα του νικητή των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί και η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 6 το απόγευμα.
Εικόνα για την προσέλευση, με συγκεκριμένα νούμερα, αναμένεται να υπάρχει το μεσημέρι. Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, εκτιμούν ότι η συμμετοχή είναι σημαντική.
Προβλήματα, που αφορούσαν κυρίως το online σύστημα, υπήρξαν σε ορισμένα εκλογικά κέντρα.
Με καθυστέρηση μισής ώρας ξεκίνησε η ψηφοφορία σε δύο εκλογικά τμήματα της Αργολίδας (Αργους και Νέας Κίου) λόγω προβλημάτων πρόσβασης στο σύστημα.
Επίσης πεντάλεπτες έως και δεκάλεπτες καθυστερήσεις στην έναρξη της εκλογικής διαδικασίας σημειώθηκαν σε αρκετά εκλογικά τμήματα σε όλους τους νομούς, κυρίως λόγω των κωδικών πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα. Τρία εκλογικά τμήματα στους δήμους Φαλάνθου, Γόρτυνας και την κοινότητα Κοσμά στην Αρκαδία δεν άνοιξαν και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα πλησιέστερα προς αυτές τις περιοχές εκλογικά τμήματα.
Στους χώρους της ΔΕΘ που έχουν στηθεί οι κάλπες επικρατεί από το πρωί μεγάλος συνωστισμός, με αποτέλεσμα αρκετοί να περιμένουν πολλή ώρα μέχρι να ψηφίσουν.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν την υποψηφιότητα Βενιζέλου, ανέφεραν ότι μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ που είχαν καταθέσει το προηγούμενο διάστημα αιτήσεις εγγραφής δεν βρίσκουν τα ονόματα τους στους εκλογικούς καταλόγους.
Οι δηλώσεις
Πρώτος από τους υποψήφιους προέδρους ψήφισε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Ο ίδιος μίλησε για «γιγαντιαίο εγχείρημα», συνεχάρη όσους συμμετέχουν στην πραγματοποίησή του και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα όποια προβλήματα θα λυθούν.
«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και θα συνεχίσει και αύριο. Και αύριο θα είναι μία καλή μέρα για το ΠΑΣΟΚ, όπως και η σημερινή» δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης.
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ψήφισε στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Σήμερα είναι μια κρίσιμη αλλά ωραία μέρα. Για τη δημοκρατική παράταξη, για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Κάτι αλλάζει, και στο ΠΑΣΟΚ και σε όλο το πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες έρχονται και ψηφίζουν με αισιοδοξία. Βλέπουν ότι ανοίγεται μια νέα σελίδα. Την ανοίγουν οι ίδιοι τη σελίδα αυτή», δήλωσε.
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι οι προσερχόμενοι στις εκλογές «βλέπουν ότι υπάρχουν οργανωτικά προβλήματα. Δεν είμαστε μέρος του προβλήματος εμείς, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Ζητώ συγγνώμη από τα μέλη και τους φίλους που ταλαιπωρούνται οργανωτικά. Πρέπει όμως να επιμείνουν. Τους ζητώ να επιμείνουν. Πρέπει να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Γιατί, με την άσκηση αυτού του δικαιώματος, συνδιαμορφώνουμε το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος. Έχει σημασία να εμπεδώσουμε σήμερα τη δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ, να μετατρέψουμε το ΠΑΣΟΚ σε ένα πραγματικά δημοκρατικό κόμμα, έχει σημασία να ανατρέψουμε καταστάσεις, έχει σημασία να δώσουμε προοπτική.»
Ο κ. Παπανδρέου θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:30 το πρωί της Κυριακής, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ερυθραίας.
Η διαδικασία
Συνολικά θα ανοίξουν 3.000 κάλπες σε 1.491 εκλογικά κέντρα με την κινητοποίηση 34.000 κομματικών στελεχών και 30.000 εθελοντών όλων των ειδικοτήτων. Η διαδικασία θα υποστηριχθεί από 3.130 υπολογιστές και 3.900 χειριστές.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, κάθε πολίτης άνω των 16 ετών, οι μετανάστες, οι Έλληνες της διασποράς και οι πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ που ζουν στην Ελλάδα. Για το που ψηφίζει κανείς μπορεί να πληροφορηθεί στα τηλέφωνα 210 3896600 (40 γραμμές), καθώς και στο www.pasok.gr.
Όσοι προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα. Οι μετανάστες ψηφίζουν με διαβατήριο ή κάρτα παραμονής, οι Έλληνες της διασποράς με διαβατήριο ή ταυτότητα και οι πολίτες της ΕΕ με διαβατήριο.
Οι ψηφοφόροι θα λαμβάνουν τέσσερα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε υποψήφιο και ένα λευκό. Δεν χρειάζεται σταυρός για την ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι μέλος ή φίλος του ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να εγγραφεί κανείς και την Κυριακή συμπληρώνοντας την αίτηση που θα υπάρχει στα εκλογικά κέντρα. Όλα τα μέλη και οι φίλοι που θα ψηφίσουν, θα πρέπει να καταβάλουν το συμβολικό ποσό των 2 ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: