Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

10/11/07: Απαγορεύτηκε το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών

Tουλάχιστον ως τα Χριστούγεννα απαγόρευσε το Συμβούλιο της Επικρατείας το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, που «επέφεραν ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι δικαστές.
Σύμφωνα με Το Βήμα, οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε' τμήματος ανέστειλαν την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, την οποία εξέδωσε στις 13/8/2007 και με την οποία επέτρεψε το κυνήγι για την περίοδο 2007-2008.
Οι δικαστές σημειώνουν ότι το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν «μεγάλης έκτασης και έντασης πυρκαγιές, οι οποίες επέφεραν ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και διατάραξαν τα οικοσυστήματα σε όλη τη χώρα, με συνέπεια τη δραματική μείωση του πληθυσμού της άγριας πανίδας και τη συρρίκνωση και αναστάτωση των ειδών που διαβιούν σε αυτά».
Παρ' όλα αυτά, αναφέρεται στην απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που επιτρέπει το κυνήγι «δεν έχει στηριχθεί σε ειδικές μελέτες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των καταστροφών από τις πυρκαγιές στη βιολογική ισορροπία των ειδών της άγριας πανίδας».
Και ναι μεν, σημειώνουν οι σύμβουλοι της Επικρατείας, μετά τις πυρκαγιές απαγορεύθηκε το κυνήγι σε ορισμένες περιοχές, αλλά η απαγόρευση αυτή δεν καλύπτει το σύνολο των εκτάσεων που καταστράφηκαν, αλλά ούτε «λαμβάνονται μέτρα προστασίας των ειδών που διαβιούσαν σε καμένες εκτάσεις και αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές».
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Ζωοφιλική Οικολογική Ενωση Ελλάδος που στρέφεται κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ παρέμβαση υπέρ του υπουργού έχει κάνει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι η απαγορευτική απόφαση των συμβούλων Επικρατείας ισχύει ώσπου να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει η Ζωοφιλική Ενωση, η οποία θα συζητηθεί στις 21 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την πάγια τακτική του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οριστική απόφαση αναμένεται πριν από τα Χριστούγεννα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: