Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

13/11/07: Αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις αναφορές Βενιζέλου για δημιουργία «ρεύματος»

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι το ποσοστό που έλαβε συνιστά ένα «ριζοσπαστικό ρεύμα» μέσα στο ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της πλευράς των νικητών που αποκωδικοποίησαν την αναφορά αυτή ως πρόθεσή του να συστήσει «κόμμα μέσα στο κόμμα». Ένα πλήθος στελεχών, από τον Τηλέμαχο Χυτήρη ώς τον θεωρούμενο ως τον στενότερο συνεργάτη του Γ.Παπανδρέου, καθηγητή Χάρη Παμπούκη, αποδοκίμασαν την προοπτική δημιουργίας «ρεύματος» μέσα στο ΠΑΣΟΚ και επέκριναν με δριμύτητα όσους την προωθούν.
«Δεν νομίζω ότι είναι εκφραστής κάποιου ρεύματος, διότι ουδείς ψήφισε τον Β.Βενιζέλο για να κάνει υποκατάστημα εντός του ΠΑΣΟΚ, ούτε κανένα το είπε αυτό πριν γίνει αυτή η επιλογή» σημείωσε χαρακτηριστικά στη ΝΕΤ 105,8 ο κ. Παμπούκης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Παπανδρέου «έλαβε εντολή να σπάσει τα μαγαζάκια».
Από την πλευρά του ο Τ.Χυστήρης τάχθηκε υπέρ του σεβασμού των διαφορετικών απόψεων, επισημαίνοντας όμως ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί κόμμα μέσα στο κόμμα και πρόσθεσε από το ραδιόφωνο του Alpha ότι ο κ. Βενιζέλος είναι αρκετά έξυπνος ώστε να βοηθήσει το Κίνημα.
Ρεύμα... χαμηλής τάσης
Η πλευρά Βενιζέλου δηλώνει πως δεν υπάρχει πρόθεση δημιουργίας ενός πολιτικού ρεύματος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Έγκυρη πηγή, που εκφράζει τον κ. Βενιζέλο, ανέφερε στα Νέα ότι ο κ. Βενιζέλος και οι άνθρωποι που συγκροτούν τον στενό πυρήνα των υποστηρικτών του, αποφάσισαν να διατηρήσουν απλώς «έναν χαλαρό σύνδεσμο μεταξύ τους, που σε καμιά περίπτωση δεν θα λάβει οργανωτικό χαρακτήρα».
Στις επίμονες ερωτήσεις των Νέων, αν πρόκειται για μια περιστασιακή στάση υπό το κράτος της καθαρής νίκης του Γ.Παπανδρέου και πως αυτή η στάση ενδεχομένως θα αλλάξει εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, η απάντηση ήταν σταθερή: «Δεν πρόκειται να υπάρξει οργανωτική έκφραση του ρεύματος. Αλλωστε όσοι το στηρίζουν απεχθάνονται αυτού του είδους τις διαδικασίες».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η αναφορά σε «ρεύμα» δεν επελέγη τυχαία, αλλά έχει αναφορά στο άρθρο 8 του Καταστατικού και ότι ήδη υπάρχουν τρία κατοχυρωμένα ρεύματα στο ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη αναφορά του Β.Βενιζέλου στη συγκρότηση ρεύματος ήταν κατά την ομιλία του στο Παλαί ντε Σπορ, οπότε μίλησε για ένα «νέο ρεύμα, ριζοσπαστικό, πρωτοποριακό, αισιόδοξο, ρεύμα ανατροπής».
Ενωτική πρόταση
Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει σε ενωτική πρόταση προς την πλευρά Βενιζέλου χρησιμοποιώντας και στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητα του αντιπάλου του.
Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος να ξεκινήσει από μηδενική βάση τη διαδικασία ανανέωσης και ανασυγκρότησης του Κινήματος. Πιθανολογείται βάσιμα ότι ώς το τέλος της εβδομάδας και μάλλον την Παρασκευή, ο Γ.Παπανδρέου θα κάνει γνωστές τις προθέσεις του, σε σχέση με την επίσπευση του Συνεδρίου του κόμματος, την διάλυση του Πολιτικού Συμβουλίου (υπό την παρούσα σύνθεσή του) και την μετατροπή του Εθνικού Συμβουλίου σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου.
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου δήλωσαν σχετικά στα Νέα, ότι στις προθέσεις του Γ.Παπανδρέου είναι να χρησιμοποιήσει «στελέχη από όλες τις πλευρές» στην εκτελεστική επιτροπή που θα διοργανώσει το Συνέδριο. Μάλιστα, με έμφαση ανέφεραν ότι σ΄ αυτή θα χρησιμοποιηθούν και στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητα του Ευ.Βενιζέλου και βεβαίως και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος.
Η στάση Σκανδαλίδη
Μάχη για την ενσωμάτωση των θέσεών του ως κεντρικές πολιτικές του ΠAΣOΚ ετοιμάζεται να δώσει και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Στην πραγματικότητα -όπως σημειώνει Το Βήμα- η δέσμη των προτάσεών του σχετικά με την οργάνωση του κόμματος και με τον τρόπο εκλογής των οργάνων έτυχε μεγάλης αποδοχής.
Πρόθεσή του είναι το ερχόμενο διάστημα να εμπλουτίσει και να εξειδικεύσει την πλατφόρμα την οποία κατέθεσε στις οργανώσεις του ΠAΣOΚ, ώστε να την καταθέσει προς συζήτηση στο συνέδριο. Παράλληλα, έπειτα από την εμπειρία της προεκλογικής περιόδου, στοχεύει στη διατήρηση της επικοινωνίας του με μέλη της βάσης του ΠΑΣΟΚ τα οποία στήριξαν την υποψηφιότητά του.
* Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου είχε χθες ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ευχήθηκε να τελειώσει η εσωκομματική «περιπέτεια».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: