Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

8/11/07: Αποσύρθηκαν 40 λεωφορεία της ΕΘΕΛ με σοβαρότατα τεχνικά προβλήματα

Σαράντα επικίνδυνα λεωφορεία, αλλά και σωρεία προβλημάτων που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την ΕΘΕΛ, η οποία εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 1,7 εκατομμύρια μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο, έφεραν στην επιφάνεια οι έκτακτοι τεχνικοί έλεγχοι στον στόλο των λεωφορείων της ΕΘΕΛ, που διετάχθησαν από τον υπουργό Μεταφορών Κ.Χατζηδάκη μετά τις απανωτές αυταναφλέξεις που σημειώθηκαν σε ορισμένα από αυτά.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις το περασμένο Σάββατο παραδόθηκε εν κινήσει στις φλόγες το εικοστό -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΘΕΛ- λεωφορείο από το 2001 και το δέκατο μέσα στα τελευταία τρία χρόνια! Πρόκειται για οχήματα από την παρτίδα των 206 λεωφορείων που αγοράστηκαν με προγραμματικές συμβάσεις του 1997. Τα συγκεκριμένα λεωφορεία άρχισαν να παραλαμβάνονται από την ΕΘΕΛ από το 2000 και μετά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, από τους ελέγχους που έγιναν το τελευταίο τριήμερο στα 206 λεωφορεία, καθώς και σε άλλα 140 αρθρωτά λεωφορεία, προέκυψε ότι δέκα οχήματα ήταν ακατάλληλα για την εκτέλεση δρομολογίων και τέθηκαν αμέσως στο περιθώριο. Τα λεωφορεία αυτά εκτιμάται ότι δεν είναι καν επισκευάσιμα και για τον λόγο αυτό θα αποσυρθούν οριστικά από την κυκλοφορία.
Επίσης, αποσύρθηκαν προσωρινά από τα δρομολόγια άλλα 30 λεωφορεία, που παρουσίαζαν σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να επανελεγχθούν σύντομα πριν τεθούν ξανά σε κυκλοφορία. Σημειώνεται ότι σε αρκετά από τα λεωφορεία που πρόκειται να επανελεγχθούν από τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες εντοπίστηκαν προβλήματα διαρροών καυσίμων και λαδιών.
Όσον αφορά τους τελευταίους ελέγχους, οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ θεωρούν θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά δόθηκε τέτοια εντολή από το υπουργείο Μεταφορών και πως θα υπάρξει επίσημο πόρισμα για τα περιστατικά των πυρκαγιών. Ωστόσο, οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τονίζοντας ότι σήμερα στην ΕΘΕΛ απασχολούνται περίπου 500 τεχνικοί ενώ ο αριθμός τους θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιος. Πάντως, την Τρίτη δόθηκε το πράσινο φως από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 250 τεχνικών και 350 οδηγών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: