Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

7/11/07: Πρόβλημα δομής και όχι επιχορηγήσεων το Ασφαλιστικό, λέει η κυβέρνηση

Η θέση ότι όσοι πόροι και αν διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη του Ασφαλιστικού, με τη σημερινή διάρθρωση και δομή του Συστήματος, είναι αδύνατο να το σώσουν, αποτελεί την επίσημη κυβερνητική γραμμή στη συζήτηση του α' κύκλου της ατζέντας του Ασφαλιστικού, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Με τον προϋπολογισμό του 2008 θα καταβληθεί ό,τι προβλέπεται για τη χρηματοδότηση από το Νόμο 3029/2002, αλλά με το 1% του ΑΕΠ δεν λύνεται το πρόβλημα των ελλειμμάτων, υπερθεμάτισε ο κ. Αλογοσκούφης.
Με αιχμές περί ανευθυνότητας απέναντι στους πολίτες, απουσία απόψεων, καθώς και πολιτικές σκοπιμότητες κατά των απόντων από το διάλογο ξεκίνησαν τις ομιλίες τους οι αρμόδιοι για το Ασφαλιστικό υπουργοί κ.κ. Γ.Αλογοσκούφης και Β.Μαγγίνας.
«Δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Όταν ο διάλογος ολοκληρωθεί, θα προσέλθουμε με συγκεκριμένο νομοσχέδιο», τόνισε ο Γ.Αλογοσκούφης. Ίσως για αυτό, η μόνη ξεκάθαρη αναφορά που έκανε στη χρηματοδότηση των Ταμείων ήταν οτι θα καταβληθεί με τον προϋπολογισμό του 2008 ό,τι προβλέπει για τη χρηματοδότηση ο Νόμος 3029/2002.
Επίσης ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε οτι στο 1,51 δισ. ευρώ περίπου υπολογίζει την οφειλή του Δημοσίου για την περίοδο 2003-2008 στα Ταμεία.
Το ποσό αυτό, θα καταβληθεί όπως προβλέπεται από τον Νόμο 3029/2002 μέσα στο 2008, επιβεβαίωσε ο υπουργός, αλλά τόνισε οτι το πρόβλημα δεν λύνεται με τις επιχορηγήσεις από τον Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό.
Με το 1% του ΑΕΠ δεν λύνεται το πρόβλημα των ελλειμμάτων, υπερθεμάτισε ο κ. Αλογοσκούφης.
«Δεν μπορεί το ολοένα διευρυνόμενο έλλειμμα των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης να επιβαρύνει όλο και περισσότερο τον κρατικό Προϋπολογισμό, τον Έλληνα φορολογούμενο. Είναι σαν να παίρνουμε χρήματα από τη μια τσέπη και να τα βάζουμε στην άλλη», είπε ο υπουργός.
Αυτό που πρέπει να επιτύχουμε, συμπλήρωσε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι να ανακόψουμε τη διεύρυνση των ελλειμμάτων
Ακόμη ο υπουργός κατά τη συζήτηση του α' κύκλου της ατζέντας του Ασφαλιστικού στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, εξήγησε πώς έχει η κατάσταση του Εθνικου Συστήματος Ασφάλισης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πληγή» που δημιουργούν τα λειτουργικά ελλείμματα του ασφαλιστικού.
Ακόμη ο υπουργός επανέλαβε ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι το ασφαλιστικό θα λυθεί στο σύνολό του από μια κυβέρνηση. Θα χρειασθούν διαδοχικές προσεγγίσεις από διαδοχικές κυβερνήσεις. Αλλά, πρέπει να ξεκινήσουν να γίνονται κάποια βήματα...».
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη
Για επιφανειακή προσέγγιση του θέματος του Ασφαλιστικού «κατηγόρησε» εμμέσως πλην σαφώς ο Β.Μαγγίνας τα συνδικάτα και τα κόμματα αντιπολίτευσης, που επιμένουν στο θέμα της χρηματοδότησής του Συστήματος Ασφάλισης.
Το ουσιαστικό πρόβλημα του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας βρίσκεται στη δομή και στη διάρθρωσή του, επομένως η άποψη ότι μια πολύ μεγαλύτερη κρατική επιχορήγηση μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κινείται στην επιφάνεια μόνο του προβλήματος και όχι την ουσία του, επισήμανε στην ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Απασχόλησης.
«Όσοι πόροι και αν διατεθούν από τον Προϋπολογισμό για τη στήριξη του Ασφαλιστικού Συστήματος, με τη σημερινή δομή του και διάρθρωση, ούτε το Σύστημα θα διασώσουν, ούτε - και αυτό είναι το χειρότερο - θα βελτιώσουν τις συνταξιοδοτικές και άλλες παροχές προς τους πολίτες» είναι η άποψη του κ. Μαγγίνα.
Η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας και η αξιοποίηση της περιουσίας (κινητής και ακίνητης) των Ταμείων αποτέλεσαν τα άλλα -εκτός της χρηματοδότησης- κεφάλαια στην ομιλία του υπουργού κατά τη συζήτηση του α' κύκλου της ατζέντας του Ασφαλιστικού.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του υπουργού Απασχόλησης Β.Μαγγίνα
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: