Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

6/11/07: Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προτείνει στο πόρισμα της η «Επιτροπή Σοφών»

Η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τα πραγματικά όρια συνταξιοδότησης, να συγχωνεύσει τα Ταμεία και να αναθεωρήσει τις συντάξεις αναπηρίας για να αποφύγει την κρίση στο ασφαλιστικό σύστημα, φέρεται να εκτιμά στο πόρισμα της η «Επιτροπή Σοφών» υπό τον Νίκο Αναλυτή.
Στο πόρισμα, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αναφέρεται ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
«Ιδιαίτερα μέσα στην πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης, μία τέτοια εξέλιξη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ύφεση, στην ανεργία και στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου» σημειώνεται.
Εάν δεν εφαρμοστεί σειρά μέτρων που προτείνει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση την κρίσης στο Ασφαλιστικό, λόγω κυρίως της γήρανσης του πληθυσμού, οι δαπάνες για συντάξεις θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 99,5 δισ. ευρώ ή το 24,8% του ΑΕΠ έως το 2050 από 12,5% φέτος, επισημαίνεται στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
«Η κατάσταση του ασφαλιστικού μας συστήματος παραμένει κρίσιμη, όσο εμείς συνεχίζουμε να μην λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα. Η κληρονομιά που οφείλουμε στις επόμενες γενεές είναι κυρίως η εξυγίανση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» τονίζεται ακόμα στο πόρισμα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: