Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

5/11/07: Γ.Παπανδρέου στηρίζουν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλο το σύνολο των ψηφοφόρων

Η εικόνα του Γιώργου Παπανδρέου είναι πιο θετική σε σύγκριση με εκείνη του Ευάγγλεου Βενιζέλου μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το στοιχείο αυτό αναστρέφεται στο σύνολο του πληθυσμού. Αυτό προκύπτει από νέα δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρεία GΡΟ και έδωσε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός Mega.
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός μεταξύ των τριών υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος, το 34,3% θεωρεί τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ το 44,2% τον Ευ.Βενιζέλο. Το 9,1% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο τον κ.Σκανδαλίδη.
Αναφορικά με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, στο ίδιο ερώτημα καταλληλότερος είναι ο σημερινός πρόεδρος του Κινήματος με 48,6% ενώ δεύτερος έρχεται ο κ. Βενιζέλος με 45,3%. Λιγότερο κατάλληλο θεωρούν τον Κ.Σκανδαλίδη καθώς μόλις το 3,2% τον εμπιστεύεται.
Σε ανάλογη δημοσκόπηση που έγινε στις 22 Οκτωβρίου, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Ευ.Βενιζέλο με ποσοστό 48,1% και τον Γ.Παπανδρέου με ποσοτό 46,1%. Άρα στο σημείο αυτό διαφαίνεται μία ανατροπή των δεδομένων, σύμφωνα με την έρευνα της GPO.
Βέβαια στους ψηφοφόρους της ΝΔ αντιστρέφεται η σειρά με το 46% να εμπιστεύεται τον κ. Βενιζέλο και το 27,4% τον κ. Παπανδρέου.
Στο ερώτημα «με ποιον υποψήφιο θα έχει καλύτερες προοπτικές το ΠΑΣΟΚ» το 40,5% των ερωτηθέντων προτίμησε τον Ευ.Βενιζέλο ενώ το 31,6% τον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Σκανδαλίδης επιπρόσθετα, απέσπασε το 17,4%.
Ανεστραμμένη είναι η κατάσταση στους ψηφοφόρους του κόμματος όπου ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προηγείται με 48,2% έναντι του 39,3% του κ. Βενιζέλου. Μειωμένο είναι το ποσοστό του κ.Σκανδαλίδη με 8,7%.
Στην ερώτηση για την ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ και ποιος μπορεί να την πράξει, στις τάξεις του κόμματος, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου με 43,2% και με 41,5% ο κ.Βενιζέλος. Αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελεί ότι μία εβδομάδα νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατείχε το 45,9% και ο Γ.Παπανδρέου στο 42,9%.

Για τη στάση της Α.Διαμαντοπούλου
Το ερώτημα της έρευνας «για ποιο λόγο η κ. Διαμαντοπούλου επέλεξε το στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου» τέθηκε μόνο τη Δευτέρα, ενώ η έρευνα διεξήχθη από την Παρασκευή.
Το 24,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει για προσωπικές φιλοδοξίες ενώ το 27,2% με σκοπό για να συμβάλει στην ενότητα. Το 25% πιστεύει ότι προβλέπει την επανεκλογή του κ. Παπανδρέου και το 6,6% επειδή πείστηκε από τις ιδέες του. Το 16% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν ξέρει.
Στο σύνολο των ερωτηθέντων πάντως, η γνώμη της πλειοψηφίας είναι αρνητική καθώς το 67,2% της προσάπτει προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητα στην επιλογή της.
Σύγκριση με τον Κ.Καρμανλή

Αναφορικά με το ερώτημα για το ποιος θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα της χώρας καλύτερα, στο δίπολο Καραμανλής - Παπανδρέου, στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 47% υποστηρίζει τον πρωθυπουργό ενώ το 33,3% τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Στο ίδιο ερώτημα αλλά μεταξύ Καραμανλή – Βενιζέλου, το 45% συνεχίζει να υποστηρίζει τον πρόεδρο της ΝΔ ενώ τον κ. Βενιζέλο στηρίζει το 35,1%.
Τέλος, στο ερώτημα για εάν εμπιστεύονται μία κυβέρνηση Καραμανλή ή Παπανδρέου το 44% απάντησε τον κ. Καραμανλή ενώ το 34,7% τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Στο ίδιο ερώτημα μεταξύ προέδρου της ΝΔ και του κ. Βενιζέλου, τα ποσοστά μεταβάλλονται ελάχιστα. Το 43,3% συνεχίζει να στηρίζει τον Κώστα Καραμανλή ενώ το 34,4% τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία GPO για λογαριασμό του Mega, από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα και σε αυτή συμμετείχαν 1.400 άτομα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: