Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

31/10/07: Τις υποχρεώσεις των τραπεζών ενόψει της εφαρμογής της ΜιFid ορίζει η ΤτΕ

Tις υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων που αφορούν στις οργανωτικές απαιτήσεις και τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, όπως αυτές προκύπτουν από τη νέα Οδηγία περί Χρηματοπιστωτικών Μέσων (MIFID), εξειδίκευσε η Τράπεζα της Ελλάδος με Πράξη του Διοικητή. Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ:
Η νέα Πράξη Διοικητή 2597/31.10.2007 εκδίδεται κατ' εξουσιοδότηση του ν. 3606/2007 με τον οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία 2004/39/ΕΚ (MiFID), περί αγορών χρηματοπιστωτικών μέσων.
Σύμφωνα με το νόμο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αρμόδια για την εξειδίκευση των υποχρεώσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, που αφορούν τις οργανωτικές απαιτήσεις και τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, με βάση τις εναρμονισμένες ρυθμίσεις της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Οδηγία 2006/73).
2. Ειδικότερα, με τη νέα Πράξη :
α) προσαρμόζονται οι διατάξεις της Πράξης Διοικητή περί Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου (ΠΔ/ΤΕ 2577/2006), σχετικά με την ανάθεση από τα πιστωτικά ιδρύματα σε τρίτους οποιασδήποτε δραστηριότητας (τραπεζικής επενδυτικής ή παρεπόμενης), για την οποία όμως διατηρούν σε κάθε περίπτωση την πλήρη ευθύνη και
β) εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ως προς:
τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων που μπορεί να ανακύψουν και να αποβούν επιζήμιες για τον πελάτη, ιδίως κατά τη παραγωγή έρευνας στον τομέα των επενδύσεων, την παροχή συμβουλών, την άσκηση δραστηριοτήτων εταιρικής χρηματοδότησης, τη διενέργεια προσωπικών συναλλαγών των στελεχών, υπαλλήλων και λοιπών προσώπων που είναι σε θέση να έχουν σχετική προνομιακή πληροφόρηση κλπ.
Στόχος των τραπεζών πρέπει να είναι η υιοθέτηση ολοκληρωμένης πολιτικής σε επίπεδο ομίλου, για τον εντοπισμό, τη διαχείριση των συγκρούσεων αυτών, καθώς και τη γνωστοποίησή τους στον πελάτη.
Κανόνες για τη διακριτή φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων των πελατών από εκείνα του πιστωτικού ιδρύματος, καθώς και
Κανόνες για την τήρηση αρχείων
Για την κατάρτιση της Πράξης Διοικητή 2597/31.10.2007, προηγήθηκε διαβούλευση με τις τράπεζες και συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λήφθηκαν δε υπόψη και οι σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (CESR).
Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος εξουσιοδοτούνται για την παροχή των τυχόν αναγκαίων οδηγιών, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των νέων κανόνων από τα πιστωτικά ιδρύματα και τις Ανώνυμες Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: