Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

28/2/08: Αλλαγές στη διοικητική οργάνωση της χώρας με το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο

Ένας νέος διευρυμένος «Καποδίστριας», ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια και θα περιορίσει περίπου κατά το ήμισυ τις περιφέρειες, τις νομαρχίες και τους δήμους της χώρας, δημιουργείται με το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.
Το σχέδιο εγκρίθηκε χωρίς ενστάσεις και πλέον αναμένεται να κατατεθεί περί τα μέσα Μαρτίου στη Βουλή. με προοπτική να ψηφιστεί πριν από το Πάσχα.
Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα Το Βήμα, με το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο παρέχεται η νομική βάση για την επιβολή διοδίων για τα ΙΧ αυτοκίνητα στο κέντρο των πόλεων, θεσμοθετείται η αλλαγή των αγροτικών καλλιεργειών στο πλαίσιο της ΚΑΠ, ενώ θα καταργηθεί σταδιακά και υπό όρους η εκτός σχεδίου δόμηση (η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων παραμένει ως έχει).
Σκοπός του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου είναι ο προσδιορισμός στρατηγικών κατευθύνσεων για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου για τα επόμενα 15 χρόνια.
Διόδια στο κέντρο των πόλεων
Με το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο παρέχεται και το νομικό πλαίσιο για την επιβολή διοδίων στους κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων όταν θα εισέρχονται στο κέντρο των πόλεων
Όπως είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς, κατά την παρουσίαση του ΕΧΣ την Τετάρτη, υπάρχει πλέον το υπόβαθρο όταν αποφασίσουν οι αρμόδιοι υπουργοί να εφαρμόσουν διόδια στα ΙΧ στο κέντρο των πόλεων. Ουσιαστικά ο κ. Σουφλιάς προανήγγειλε το μέτρο που συζητείται επί σειρά ετών και ήδη εφαρμόζεται σε πολλές πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια περιορισμού της κυκλοφορίας στο κέντρο των πόλεων και ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Παράλληλα, προβλέπεται η θέσπιση κινήτρων για οχήματα που διαθέτουν κινητήρες «φιλικούς» προς το περιβάλλον.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: