Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2008

7/2/08: Ο κομιστής του DVD στο επίκεντρο μετά το άνοιγμα της δικογραφίας Ζαχόπουλου

Παραδόθηκε την Πέμπτη στους διαδίκους η δικογραφία για την υπόθεση εκβίασης εις βάρος του πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού Χρ.Ζαχόπουλου, την οποία χειρίζεται ο δεύτερος ειδικός ανακριτής Δ.Οικονόμου. Τις επόμενες ημέρες συντάσσονται τα κατηγορητήρια και αρχίζουν οι κλήσεις σε απολογία.
Η δικογραφία περιλαμβάνει όλες τις μαρτυρικές καταθέσεις που έχει λάβει ο ανακριτής, καθώς και όσα στοιχεία έχει παραλάβει από την άρση του τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, από τα όσα διέρρευσαν για το περιεχόμενο της κατάθεσης του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ.Ανδριανού, ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης είναι το πρόσωπο που παρέδωσε το DVD στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ανδριανός φέρεται να έχει πει στον ανακριτή ότι στο ραντεβού ο κ. Αναστασιάδης δεν ζήτησε ανταλλάγματα για το DVD, δεν είπε από που προέρχεται το επίμαχο υλικό, ούτε αν είναι μονταρισμένο ή όχι, παρά μόνο ότι περιέχει προσωπικές στιγμές του Χρ.Ζαχόπουλου.
Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από την κατάθεση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Γ.Αγγέλου φέρεται να δήλωσε στον ανακριτή ότι δεν γνωρίζει το όνομα του κομιστή του DVD, καθώς ο Γ.Ανδριανός ήθελε να τηρήσει το δημοσιογραφικό απόρρητο και δεν του κατονόμασε το πρόσωπο που παρέδωσε το υλικό.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόσο ο Γ.Ανδριανός, όσο και ο Γ.Αγγέλου φέρονται να δήλωσαν πως ο Χρ.Ζαχόπουλος δεν τους μίλησε για εκβιασμό, αλλά για πιέσεις που του ασκούνταν. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού φέρονται να είπαν ακόμη στον ανακριτή πως σχημάτισαν την εντύπωση ότι ο κ. Ζαχόπουλος γνώριζε για το DVD και πως φοβόταν μήπως δημοσιοποιηθεί, για το λόγο αυτό αποφάσισε να παραιτηθεί από γγ του υπουργείου Πολιτισμού.
Σε ανακοίνωσή του, ο δημοσιογράφος Θ.Αναστασιάδης -μεταξύ άλλων- επισημαίνει: «Σήμερα κατέρρευσε η θεωρία περί εκβιασμού και συναλλαγής. Αύριο θα καταρρεύσει και η διάτρητη θεωρία περί 'κομιστή'. Αυτό που θα μείνει είναι η πολιτικο-εκδοτική σκευωρία εις βάρος μου».
Νωρίτερα, εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη κατατέθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έγγραφο, με το οποίο καλεί τις Αρχές αυτές να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την προστασία των προσωπικών του δεδομένων και της προσωπικότητας του «εφαρμόζοντας τους κείμενους Νόμους προς κάθε κατεύθυνση και όχι επιλεκτικά».Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «προσβάλλονται βάναυσα και ανεξέλεγκτα από το Νόμο και τις αρμόδιες Αρχές» τα νόμιμα δικαιώματά του «με ιδιαίτερη οξύτητα και προσβλητική, συκοφαντική και εξευτελιστική προς το άτομο του συμπεριφορά».
Σχολιάζοντας την πληροφορία ότι στην κατάθεσή του ο κ. Ανδριανός φέρεται να έχει δηλώσει ότι ο κομιστής του DVD δεν ζήτησε ανταλλάγματα, ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος δήλωσε: «Ο κ. Ανδριανός ψεύδεται, λέει τη μισή αλήθεια».
Tη δικογραφία έλαβαν οι συνήγοροι υπεράσπισης της 35χρονης, Κώστας Χρυσικόπουλος, και πολιτικής αγωγής της οικογένειας Ζαχόπουλου, Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Πέτρος Μαχάς.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Οικονόμου έχει διατάξει την άρση του τραπεζικού απορρήτου για την 35χρονη και τον Χρ.Ζαχόπουλο, ενώ έχει ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για δύο κινητά τηλέφωνα του κ. Ζαχόπουλου, τρία κινητά τηλέφωνα της 35χρονης καθώς και για τα τηλέφωνα ενός άλλου προσώπου που εμπλέκεται στην υπόθεση. Οι δύο πλευρές αφού μελετήσουν τα νέα στοιχεία για την υπόθεση που πλέον έχουν στη διάθεσή τους θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.Παράλληλα, ο ανακριτής είναι πλέον σε θέση, τις αμέσως επόμενες ημέρες, να συντάξει κατηγορητήρια και να αποστείλει κλήσεις προς απολογία σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Ενδεχομένως, δε, να απαγγείλει συμπληρωματική δίωξη εις βάρος της 35χρονης προφυλακισμένης για την υπόθεση.
Σημειώνεται ότι στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προσήλθαν την Πέμπτη οι δικηγόροι των εφημερίδων «Πρώτο Θέμα» και «Αυριανή» και παρείχαν προφορικές εξηγήσεις για τη δημοσίευση φωτογραφιών από το επίμαχο DVD του πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού.
Οι δικηγόροι ζήτησαν από την Αρχή και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να καταθέσουν υπόμνημα με τις νομικές τους θέσεις έως την 11η Φεβρουάριου 2008.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: