Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

27/2/08: Γραπτό αίτημα του ανακριτή στη Βουλή για την υπόθεση του blog

Έγγραφο αίτημα του ανακριτή υποβλήθηκε στη Βουλή με το οποίο ζητείται η διασταύρωση πληροφοριών, για τον χρήστη του ηλεκτρονικού δικτύου της Βουλής, ο οποίος φέρεται να ανήρτησε κείμενο σε συγκεκριμένο ιστολόγιο. Ο γενικός γραμματέας του Κοινοβουλίου Νίκος Στεφάνου διαβίβασε το αίτημα στον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στη Βουλή, προκειμένου να το μελετήσει και να γνωμοδοτήσει σχετικώς.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος αναφέρθηκε εκ νέου την Τετάρτη στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για το Διαδίκτυο, επισημαίνοντας πως «δεν έχει κανενός είδους στόχο η πρωτοβουλία αυτή να αμαυρώσει ή να απαξιώσει αυτή τη σύγχρονη μοντέρνα διαλεκτική η οποία έχει αναπτυχθεί μεταξύ των πολιτών, αλλά να ορίσει τα σημεία εκείνα ώστε να μην παραβιάζονται βασικές αρχές ανθρωπίνων αξιών».
«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πολιτική πρόθεση για να γίνει οτιδήποτε αρνητικό», επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος, ενώ για τον τρόπο που θα γίνεται η διακρίβωση αδικημάτων είπε ότι θα είναι ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ενσωματώσει τη σύμβαση της Ευρώπης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του στη Βουλή για τα blogs και την αλλαγή που έγινε στη γραμματεία του, είπε ότι ήταν στόχος από συγκεκριμένο ιστολόγιο και δεν υπήρξε κανείς συνεργάτης του που να αναμειγνύεται σε αυτό. Κατά καιρούς, πρόσθεσε, γίνονται εσωτερικές αλλαγές στο γραφείο μου, αλλά η χθεσινή αλλαγή δεν έχει σχέση με την υπόθεση των blogs.
Newsroom ΔΟΛ

Ακαρπη η αναζήτηση μέσω της Βουλής για περαιτέρω στοιχεία στην υπόθεση του blog

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η έρευνα της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά και του τμήματος Πληροφορικής της Βουλής για τον εντοπισμό συγκεκριμένου χρήστη, ο οποίος χρησιμοποίησε το ηλεκτρονικό δίκτυο του ελληνικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να «ανεβάσει» συκοφαντικά σχόλια σε συγκεκριμένο blog.
Της έρευνας της Βουλής είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, η υποβολή σχετικού έγγραφου αιτήματος από τον 5ο τακτικό ανακριτή, Ιωάννη Παπαϊωάννου, προς τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, με το οποίο ζητείτο η γνωστοποίηση στοιχείων ταυτότητας και συνδρομής χρηστών του δικτύου της Βουλής, με συγκεκριμένη σύνδεση στο Internet.
Όπως αναφέρεται σε σχετική δήλωση που έκανε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Νίκος Στεφάνου, ο κ. Σιούφας του έδωσε εντολή να ενεργήσει τα επιβαλλόμενα και ο ίδιος στη συνέχεια ζήτησε γνωμοδότηση από το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους για το εάν η Βουλή δύναται να διερευνήσει και να παράσχει τα αιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες.
«Μετά τη θετική επί του αιτήματος γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου, ζήτησα εγγράφως από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Βουλής να αναζητήσει τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη στη σύνδεση Internet, η οποία αναγράφονταν στο διατακτικό του βουλεύματος που μας διαβίβασε ο ανακριτής» σημειώνει ο κ. Στεφάνου.
«Σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση που μου απέστειλε ο αρμόδιος διευθυντής της Βουλής» συνεχίζει, «δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του χρήστη» με τα δοθέντα στοιχεία (ημερομηνία, ώρα, διεύθυνση IP).
Οι λόγοι για τους οποίους η αναζήτηση απέβη άκαρπη περιγράφονται από τον κ. Στεφάνου ως εξής:
1. Η διεύθυνση IP που αναφέρεται στο βούλευμα, στην πραγματικότητα αποτελεί μία από τις 25 διαθέσιμες διευθύνσεις (πύλες εξόδου) που διαθέτει η Βουλή για το σύνολο των περίπου 1.500 χρηστών του δικτύου της στο Internet.2. Ο μόνος τρόπος για να αντιστοιχηθεί η διεύθυνση αυτή με στοιχεία συγκεκριμένου χρήστη, είναι η εγκατάσταση και λειτουργία στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Βουλής συστήματος καταγραφής-ελέγχου και εντοπισμού των τελικών χρηστών-φυσικών προσώπων και μάλιστα η διατήρηση των αρχείων αυτών για μελλοντική αναζήτηση και χρήση.3. Λόγω του θεσμικού χαρακτήρα και της αποστολής της Βουλής, αλλά και των ιδιοτήτων των χρηστών του δικτύου της, εντός και εκτός Κοινοβουλίου (βουλευτές, διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί συντάκτες, γραφεία κομμάτων κ.λπ.), η ύπαρξη διαδικασιών και μέσων καταγραφής και ελέγχου μέχρι φυσικού προσώπου, όσον αφορά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, κρίθηκε σκόπιμο να μην εφαρμόζεται από την έναρξη των υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο τη δεκαετία του '90 και η πρακτική αυτή ουδέποτε διαφοροποιήθηκε από όλες τις διοικήσεις της Βουλής μέχρι σήμερα.
Η έγγραφη απάντηση του προϊσταμένου της αρμόδιας Διεύθυνσης ήδη διαβιβάστηκε στον 5ο τακτικό ανακριτή.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: