Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

19/2/08: Κατατέθηκε η συμβιβαστική πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Την πρότασή του για την ονομασία της ΠΓΔΜ παρουσίασε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ.Νίμιτς στον Έλληνα πρέσβη κ. Βασιλάκη και τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ κ. Ντιμιτρόφ. Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα βλέποντας στο μέλλον» και την Τετάρτη θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από την ελληνική «πρεσβεία» στα Σκόπια το βράδυ της Τρίτης.
Συγκεκριμένα, εκατοντάδες νεαροί εθνικιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας». Οι νεαροί πέταξαν πέτρες και μπουκάλια κατά του κτηρίου, ενώ επιτέθηκαν σε συνεργείο του Mega.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος καταδίκασε τα επεισόδια και δήλωσε: «Την κρίσιμη στιγμή, τη στιγμή που καταβάλλονται ειλικρινείς προσπάθειες για κάποια διέξοδο από το 17ετές αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις τια το ζήτημα της ονομασίας, κάποιοι -ελπίζουμε λίγοι- στα Σκόπια επιδιώκουν την παραμονή στο πλήρες αδιέξοδο». Ζήτησε, δε, να καταδικαστούν τα επεισόδια και από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Η πρόταση Νίμιτς
Ο Μ.Νίμιτς, έκανε λόγο για μια συμβιβαστική και αξιοπρεπή πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση. Παράλληλα, κάλεσε τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις επαφές.
Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις προτάσεις που κατέθεσε (πιθανά ονόματα), αλλά διευκρίνισε ότι οι προτάσεις του δεν καλύπτουν 100% τις επιδιώξεις καμίας πλευράς, αφού σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση.
Στο ερώτημα πότε αναμένει την απάντηση των δύο κυβερνήσεων, την τοποθέτησε στο διάστημα των προσεχών δύο εβδομάδων.
Σε ερώτηση για το πιθανό βέτο της Αθήνας στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός διπλωμάτης ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του έχει να κάνει αποκλειστικά με το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.
Δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των δύο χωρών για να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το θέμα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και της σταθερότητας της περιοχής να εξευρεθεί λύση και ότι «τώρα είναι η ώρα».
Ο μεσολαβητής της ΠΓΔΜ κ. Ντιμιτρόφ αρκέστηκε να δηλώσει ότι παρέλαβε την πρόταση, την οποία θα μελετήσει η κυβέρνησή του. Ο κ. Βασιλάκης ευχαρίστησε τον κ. Νίμιτς και τον κ. Ντιμιτρόφ και δήλωσε και εκείνος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση.
Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι ο κ. Νίμιτς πρότεινε πέντε παραλλαγές ονομασιών, μεταξύ των οποίων και τις σύνθετες «New Macedonia» («Νέα Μακεδονία») και «Republic of New Macedonia» («Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»), προτάσεις που φαίνεται να υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ μεταδίδουν και άλλες παραλλαγές ονομασιών που περιλαμβάνουν επιθετικούς προσδιορισμούς -όπως Λαϊκή, Κυρίαρχη, Ανεξάρτητη- στον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ.Νίμιτς ζήτησε να έχει τις απαντήσεις των δύο κυβερνήσεων έως την 1η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια αναμένεται να υποβάλλει την τελική του πρόταση.
Ενημέρωση Παπούλια και πολιτικών αρχηγών
Μετά τη συνάντηση που είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον κ. Νίμιτς δήλωσε ότι η πρόταση είναι «πιο επεξεργασμένη» και ότι την Τετάρτη θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η ίδια τόνισε: «Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία η Ελλάδα προσέρχεται έχοντας καθαρές θέσεις και ανοιχτές όλες τις δυνατότητές της».
Ακόμη, απευθυνόμενη στα Σκόπια τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να λυθεί οριστικά το ζήτημα με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν». Επισήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι μια εύρωστη οικονομία, παλαιό μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση και θα ήθελε να περπατήσει χέρι-χέρι σε αυτό το μέλλον με τους γείτονές της.
Η Ντόρα Μπακογιάννη θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το μεσημέρι της Τετάρτης (14:00) θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα ενημερωθεί από την Ντ.Μπακογιάννη το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Εξωτερικών.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Το ΠΑΣΟΚ διά στόματος Π.Μπεγλίτη μιλά για αδιέξοδο, λόγω των λανθασμένων χειρισμών και επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει για το θέμα του ονόματος ότι η αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, όπως καθόριζε η Ενδιάμεση Συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, αν περιελάμβανε το όνομα «Μακεδονία» ή και κάποιο από τα παράγωγά του, θα έπρεπε να είχε γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι εθνοτικό.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ διοργανώνει συγκέντρωση στα Προπύλαια Πανεπιστημίου το μεσημέρι του Σαββάτου για τις σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια (Κόσοβο, ΠΓΔΜ). Θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ και την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Ο ΣΥΝ από την πλευρά του εμμένει σε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα με τα Σκόπια. «Για μας το πλαίσιο δεν είναι ο ατλαντισμός και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ» εξηγεί.
Ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο κ. Νίμιτς εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας του στην περιοχή μας. «Μακάρι με τον ίδιο τρόπο να υπερασπίζονταν και οι δικοί μας τα συμφέροντα της χώρας μας και τα δίκαια της ιστορίας μας. Φοβούμαι ότι οδηγούμεθα σε ολοκληρωτική ήττα».
«Η Ελλάδα πρέπει να είναι αποφασισμένη να ασκήσει τώρα βέτο και μετά από αυτό να επιστρέψει στην εθνική στρατηγική, που χαράχτηκε υπό την προεδρία του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τη θερμή υποστήριξη του Ανδρέα Παπανδρέου τον Απρίλιο του 1992» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής.
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι κάλεσε τους αρχηγούς των άλλων τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων σε συνάντηση την Πέμπτη.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ίβιτσα Μπότσεφσκι, στην συνάντηση θα εξετασθούν θέματα που αφορούν την ευρωατλαντική πορεία της χώρας, η κατάσταση στην περιοχή καθώς και θέματα εσωτερικής πολιτικής.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι το κύριο θέμα της συνάντησης αυτής των αρχηγών των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων θα είναι η πρόταση για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας που υπέβαλε στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: