Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

16/2/08: Ενθρονίστηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, εκπροσώπων των ορθόδοξων Εκκλησιών, καθώς και άλλων δογμάτων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η τελετή ενθρόνισης του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου. Δεν είμαστε πολιτικοί, αλλά θρησκευτικοί άνδρες, είπε στον επιβατήριο λόγο του.
Μιλώντας κατά την ενθρόνισή του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απηύθυνε έκκληση προς όλους να συστρατευθούν σε κοινούς στόχους και χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας να συνεργαστούν Εκκλησία και Πολιτεία, διατηρώντας τους διακριτούς ρόλους τους, με στόχο την υπηρέτηση του λαού.
Καθήκον της Εκκλησίας, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι να διατυπώνει λόγο και όχι να αμφισβητεί τους θεσμούς και να λαμβάνει πολιτικές θέσεις, αλλά να εκφράζει την αγωνία της κοινωνίας και να αναπτύσσει πνευματικά αντισώματα απέναντι στα φαινόμενα που εκφυλίζουν το πρόσωπο της κοινωνίας.
Παράλληλα, είπε ο κ. Ιερώνυμος, οι άνθρωποι της Εκκλησίας έχουν χρέος να μαρτυρούν με αγωνία ότι η Εκκλησία υπάρχει για να ενώνει τους ανθρώπους και αυτό επιτυγχάνεται, όπως τόνισε, με έργα και όχι με λόγια. Γι' αυτό, πρόσθεσε, η Εκκλησία δεν πρέπει να σιωπά στα προβλήματα των ανθρώπων.
Η Εκκλησία, τόνισε, δεν δικαιούται να στρατεύεται σε μια ιδεολογία και πολιτική απέναντι σε άλλη, γιατί τότε δεν θα είναι Εκκλησία, αλλά μία παράταξη. Ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ιεράρχες που τον εξέλεξαν ως Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και ευχαρίστησε όλους εκείνους που παραβρέθηκαν στην ενθρόνισή του. Τέλος, αναφέρθηκε και στους προσωπικούς του προβληματισμούς, που, όπως είπε, είναι η μέριμνα για τη νέα γενιά, η ευθύνη για την πορεία του νεοελληνικού πολιτιστικού γίγνεσθαι και η φροντίδα για κάθε δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο, ενώ ανέπτυξε τις θέσεις του για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμπαράστασή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Αρχιεπίσκοπος έφθασε στον καθεδρικό ναό Αθηνών πέντε λεπτά πριν από τις 11, όπου τον υποδέχθηκε ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, του αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικά αγήματα, ενώ αντάλλαξε χειραψία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.Λίγο πριν την είσοδο του νέου Αρχιεπισκόπου στο ναό έφθασε στη Μητρόπολη Αθηνών και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έγινε δεκτός από τον κ. Ιερώνυμο. Μόλις μπήκε στο ναό, αναγνώσθηκε η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα για την εκλογή του, από τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο Μισιακούλη, αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, και άρχισε η ακολουθία της ενθρόνισης.Η πρώτη προσφώνηση προς τον αρχιεπίσκοπο ήταν από τον τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου, μητροπολίτη Καρυστίας Σεραφείμ. Προσφωνήσεις απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, εκ μέρους της κυβερνήσεως ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκ μέρους της Βουλής ο πρόεδρός της Δημήτρης Σιούφας, εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης και εκ μέρους του Κλήρου της αρχιεπισκοπής ο πρωτοσύγκελλος Θωμάς Συνοδινός.
Αμέσως μετά τον επιβατήριο λόγο του και μετέβη εν πομπή στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Κατά τη διαδρομή ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος έξω από το Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρά το τσουχτερό κρύο, χειροκροτούσε και επευφημούσε τον μακαριότατο.Φτάνοντας στην Αρχιεπισκοπή ο κ. Ιερώνυμος δέχθηκε τις ευχές των ιεραρχών, ενώ την Κυριακή μετά το πέρας της θείας λειτουργίας θα δεχθεί ευχές από τον κλήρο και το λαό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: