Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2008

6/2/08: Ηχηρή παρέμβαση Σουφλιά για το Ασφαλιστικό διά στόματος του υφυπουργού του

Αμηχανία, σχόλια και αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σιουφλιά για το Ασφαλιστικό, μέσω του πιο έμπιστου συνεργάτη του και υφυπουργού Θ.Ξανθόπουλου, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τις ενοποιήσεις των υγιών Ταμείων.
«Η βέλτιστη επιλογή είναι απλή: Αφήστε τα υγιή υποσυστήματα (σ.σ. όπως το Ταμείο των μηχανικών) να αυτοοργανωθούν καλύτερα και να εξελιχθούν ανοδικά. Είναι η ελπίδα για καλύτερο μέλλον, μην την καταδικάσετε 'βουτώντας' τη στο καταρρέον γενικό σύνολο», είπε ο υφυπουργός στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, λίγο πριν πει την πρότασή του ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο κ. Γ.Σουφλιάς «υπήρξε ο κύριος δημιουργός μιας ανάλογης εξυγίανσης του ασφαλιστικού μας συστήματος, στην αρχή της δεκαετίας του '90».
Η πρόταση Ξανθόπουλου προκάλεσε ανακούφιση στους μηχανικούς που τον άκουγαν, καθώς θεωρούν ότι προσέθεσαν ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα τους έναντι της κυβέρνησης. Παράλληλα ενίσχυσε και την αισιοδοξία των σωματείων γιατρών και δικηγόρων, οι οποίοι απαιτούν τα Ταμεία τους να παραμείνουν ως έχουν, εφόσον είναι υγιή.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στα Νέα πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ομιλία του κ. Θ. Ξανθόπουλου -ο οποίος πρώτη φορά στην υπουργική θητεία του εκφράζεται δημοσίως για θέμα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του- απηχούσε τις απόψεις του προϊσταμένου του υπουργού.
Κορυφαία στελέχη της ΝΔ, που γνωρίζουν καλά τις ισορροπίες στο κυβερνών κόμμα αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί ο κ. Γ.Σουφλιάς, υποστηρίζουν ότι «ο υπουργός Περιβάλλοντος πάντα κερδίζει στις ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές μάχες» και εξηγούν: «Όταν χτυπάει ο Σουφλιάς ξέρει ότι εχει μαζί του μεγάλο μέρος της κοινωνίας».
Αλλο στέλεχος της ΝΔ υπενθυμίζει ότι ο «Γ.Σουφλιάς έχει άριστη σχέση με τον πρωθυπουργό και σχεδόν πάντα ο Κ.Καραμανλής ζητάει τη γνώμη του πριν λάβει κρίσιμες αποφάσεις». Με αυτά τα δεδομένα, βουλευτές της ΝΔ σπεύδουν να προβλέψουν ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα βάλει νερό στο κρασί της, στο θέμα των ενοποιήσεων των λεγόμενων υγιών Ταμείων.
Η διαφοροποίηση του κ. Ξανθόπουλου και η κάλυψη που του παρείχε επί της ουσίας ο κ. Σουφλιάς προκάλεσαν εμφανή ενόχληση στο κυβερνητικό επιτελείο.
Στελέχη που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στη Σλοβενία επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την παρέμβαση, σημειώνοντας με έμφαση ότι «σημαίνοντα ρόλο» στο Ασφαλιστικό έχει η αρμόδια υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στέλνοντας εμμέσως το μήνυμα ότι δεν πέφτει λόγος στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Κομματικά στελέχη εκτιμούσαν ωστόσο ότι οι ενστάσεις δημιουργούν πρόβλημα στον ίδιο τον κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το σχέδιο των αλλαγών για το Ασφαλιστικό.
Ο βουλευτής της ΝΔ Γ.Μανώλης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του Alpha κάλεσε, ουσιαστικά, τον κ. Ξανθόπουλο να παραιτηθεί, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, μιλώντας στον Αnt1, δήλωσε ότι υπάρχει θέμα με τις διαφοροποιήσεις στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη συνάντηση των προέδρων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των προς ενοποίηση ταμείων με την κ. Πετραλιά. Η ΕΣΗΕΑ, αποφάσισε, Χθες, Τρίτη, να συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία για το Ασφαλιστικό. Οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντά τους σήμερα, Τετάρτη, και στις 13 Φεβρουαρίου.
Ξανθόπουλος: «Εξέφρασα προσωπικές απόψεις»
Σε ανακοίνωσή του, την Τετάρτη, ο κ. Ξανθόπουλος, ανέφερε ότι:
Ο«ι απόψεις που διατύπωσα για το Ασφαλιστικό είναι καθαρά προσωπικές. Οι δηλώσεις έγιναν σε ένα περιβάλλον συναδέλφων μηχανικών και με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο δημόσιος διάλογος για το Ασφαλιστικό και οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν οριστικοποιηθεί.» »Όσο για τον υπουργό κ. Γιώργο Σουφλιά, είναι γνωστό σε όλους ότι όταν θέλει να πει κάτι το λέει ευθέως ο ίδιος.»
»Είναι αυτονόητο ότι ως μέλος της κυβέρνησης δεσμεύομαι απόλυτα από τις κυβερνητικές επιλογές και φυσικά αυτό θα συμβεί και με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.»
Να παραιτηθεί, τον κάλεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης στον ΑΝΤ1. Προσωπική άποψη, είπε, μπορούμε να έχουμε όλοι μας, αλλά όταν κάποιος είναι υφυπουργός, δεν μπορεί να μένει στην κυβέρνηση και πρέπει να παραιτηθεί.
Τάσεις αυτονόμησης
Η περίπτωση του κ. Ξανθόπουλου δεν είναι η μοναδική που δείχνει ότι υπάρχουν «τάσεις αυτονόμησης» στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την προωθούμενη μεταρρύθμιση.
Όπως σημειώνει η Ελευθεροτυπία, ο υπουργός Αμυνας Β.Μεϊμαράκης ετοιμάζει άλλο νομοσχέδιο, το οποίο λέγεται ότι θα προβλέπει τη διατήρηση στο στράτευμα και τη μισθολογική εξέλιξη των μη προαχθέντων αξιωματικών.
Δηλαδή, με άλλα λόγια, διατηρούνται τα ευνοϊκά όρια συνταξιοδότησης για τον κλάδο.
Σημειώνεται ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι (αρμοδιότητας υπουργού Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλου) εξαιρέθηκαν από την παρούσα φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: