Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

20/2/08: Απαράδεκτη η «πρόταση» του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λένε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, καθησυχάζει η Φ.Πετραλιά

Η εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχει σχέση και δεν αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση την οποία προωθεί η κυβέρνηση, δήλωσε η Φάνη Πετραλιά σχετικά με τη γνωμοδότηση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορά την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα των ανδρών και γυναικών που εργάζονται στους ΟΤΑ.
Η υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά την κοινωνική ασφάλιση και μόνο, ενώ σημείωσε ότι η κοινωνική ασφάλιση διέπεται από την εθνική νομοθεσία και μόνο.
Η απάντηση της υπουργού δεν πείθει και άρα δεν καθησυχάζει τους εργαζομένους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ που μαζί με την ΑΔΕΔΥ αντέδρασαν οργισμένα στην «πρόταση» του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Για κακοπαιγμένο παιχνίδι μιλά ο Γ.Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, εκφράζοντας φόβους για «συμπαιγνία κυβέρνησης με άλλους φορείς» και «μεθοδεύσεις», ενώ τα συνδικάτα καλούν την κυβέρνηση να μην υιοθετήσει το παραμικρό από την «πρόταση» και να σταματήσει το παιχνίδι του «καρότου και του μαστίγιου», προειδοποιούν με κινητοποιήσεις και αποσύρουν τους εκπροσώπους τους από την ειδική επιτροπή.
Όπως δηλώνουν τα Συνδικάτα σε ανακοίνωση τους: «Απαράδεκτη και αποκαλυπτική για το Ασφαλιστικό θεωρούν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την γνωμοδότηση της Ολομέλειας (24-01-2008) του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία ουσιαστικά τάσσεται υπέρ της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και ως γνωστόν προτείνει να γίνει προς τα πάνω».
Όπως τονίζουν «είναι σημαντικό ότι η αφορμή για τη γνωμοδότηση αυτή ήταν το σχέδιο νόμου για την ένταξη περίπου 20.000 εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν την κυβέρνηση «να μην υποχωρήσει στο παραμικρό και να προχωρήσει άμεσα προς ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, δηλαδή να σταματήσει το παιχνίδι του καρότου και του μαστίγιου, που από την μια δηλώνει ότι δεν προωθεί την αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών και από την άλλη φαίνεται διατεθειμένη να υιοθετήσει τις πιέσεις της Ευρ. Επιτροπής του Ευρ. Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
«Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτού του είδους τις 'μεταρρυθμίσεις' του Ασφαλιστικού που πλήττουν τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποκρουστούν αυτές οι κυβερνητικές επιλογές» προστίθεται στην ανακοίνωση.Ακόμη τα Συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν άμεσα τους εκπροσώπους τους από την ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη νομική τεκμηρίωση της υποστηρικτικής γραμμής ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), το οποίο εξετάζει τα όρια ηλικίας της συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών εργαζομένων και ασφαλισμένων στο Δημόσιο.
Στην απόφαση αυτή προχωρούν όπως εξηγούν, για να μην νομιμοποιήσουν «διάλογο προειλημμένων προφανώς αποφάσεων», υπενθυμίζοντας ότι ανάλογα έπραξαν και στην επιτροπή που εξετάζει τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε «οι εργαζόμενοι δεν καθησυχάζονται από τις δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης. Άλλωστε, αυτό που συμβαίνει είναι ένα κακοπαιγμένο παιχνίδι, καθώς προτρέχει της απόφασης ενός ανώτατου δικαστηρίου, αυτού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο οποίο έχει παραπεμφθεί η χώρα μας με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Σήμερα, εμφανίζεται η καλή κυβέρνηση και το κακό Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως αυτά δεν μπορούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους και τη κοινή γνώμη ενώ είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου λειτουργεί ως ευθεία βολή για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών, προς τα πάνω!».
«Αυτή είναι μια ανομολόγητη συμπεριφορά, η οποία ξεκίνησε με την παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για τους δημόσιους υπαλλήλους. Πολύ φοβούμαι ότι η συμπαιγνία κυβέρνησης με άλλους φορείς και οι κακοί κυβερνητικοί χειρισμοί που έγιναν θα οδηγήσουν σε απόφαση καταδικαστική για τους ασφαλισμένους της χώρας μας. Επίσης σας δηλώνω ότι οι εκπρόσωποι μας δεν μπορούν πλέον να συμμετέχουν και να παραμένουν στη σχετική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την νομική υποστήριξη της εκδίκασης στο ΔΕΚ», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.«Εκφράζω την ριζική αντίθεση μου σ΄αυτές τις μεθοδεύσεις, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ανατροπές και εξίσωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: