Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008

26/2/08: Σχέδιο νόμου για τη λειτουργία του Internet προωθεί η κυβέρνηση

Νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη λειτουργία των διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως των ιστολογίων, προωθεί η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, με στόχο τη διασφάλιση της απάντησης του πολίτη όταν θίγεται. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε κυνήγι μαγισσών κατά των blogs και των bloggers.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες περί εκβιασμών μέσω ιδστολογίων, αποκάλυψε ότι υπάρχει άλλη διαδικασία, η οποία δεν έχει πάρει ιδιαίτερη δημοσιότητα κι έχει σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο για το Διαδίκτυο, το οποίο καθορίζεται από τη διεθνή σύμβαση της Βουδαπέστης του 2001 του ΟΗΕ, καθώς και από την απόφαση-πλαίσιο της ΕΕ με τίτλο «Internet Attacks» η οποία δεσμεύει ευθέως τα κράτη-μέλη.
Στο πλαίσιο κύρωσης και ενσωμάτωσης των πράξεων αυτών συστάθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό την προεδρία του Συμβούλου Επικρατείας κ. Σακελλαρίου, νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
Το έργο της επιτροπής αφορά στην τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για το απόρρητο των επικοινωνιών καθώς και για τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο. Ανέφερε ότι η επιτροπή αυτή έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατάρτιση σχεδίου νόμου που αφορά στη κύρωση σύμβασης της Ευρώπης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και με τις διατάξεις του αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα στο Διαδίκτυο και προσέθεσε ότι εκτιμάται πως θα εισαχθεί για ψήφιση εντός του έτους.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η ΑΔΑΕ, ήδη από το 2005, έχει εκδόσει κανονισμούς για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών στο Διαδίκτυο, για τη διασφάλιση του απορρήτου διαδικτυακών υποδομών και για διασφάλιση απορρήτου εφαρμογών και χρήση διαδικτύου στο πλαίσιο εκτέλεσης του άρθρου 19 του Συντάγματος.
Προσέθεσε ότι το θέμα της ανωνυμίας στο Internet είναι ένα θέμα το οποίο ισχύει διεθνώς , ωστόσο δεν μπορεί να ισχύει σε καμία χώρα ή κατά τη λογική της ΕΕ και του ΟΗΕ δεν μπορεί να ισχύει ο υβριστικός ή συκοφαντικός χαρακτήρας μηνυμάτων, γιατί ανώνυμα δημοσιεύματα –όπως χαρακτήρισε ο ίδιος τα διαδικτυακά μηνύματα- μπορούν να υπάρχει και στα κλασικής μορφής ΜΜΕ.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέας νομοθεσίας για το ίντερνετ και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο Διαδίκτυο, ο Θ.Ρουσόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση κινείται στη λογική ενσωμάτωσης των σχετικών οδηγιών της ΕΕ, με αφορμή και αντίστοιχη συνθήκη του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Αθανασάκης είπε ότι όσα γίνονται γνωστά τις τελευταίες μέρες δεν πρέπει να μας οδηγήσουν, σε καμία περίπτωση, «σε ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον των blogs και των bloggers».
Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα στη Βουλή σε σχέση με δηλώσεις του πρώτου που συνέδεε μηνύματα προσβλητικά για τον υπουργό σε ιστολόγιο με επερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αθανασάκης κάλεσε τον Γιώργο Αλογοσκούφη «να τα αφήσει αυτά» και «να δώσει ρητές απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για όσα έχει ερωτηθεί και αρνείται να απαντήσει».
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι σε κάθε blog μπορούν να αναρτηθούν γεγονότα ή πληροφορίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έχουν χρησιμοποιηθεί είτε για να τεθούν ερωτήματα είτε για να γίνει περαιτέρω ρεπορτάζ. «Αυτό δεν έχει καμμία σχέση με έκνομες ενέργειες, εκβιασμούς ή ότι άλλο και η προσπάθεια σύνδεσης αυτών των ανόμοιων πραγμάτων από τον κ. Αλογοσκούφη είναι απαράδεκτη και άθλια» κατέληξε.
Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι «μας προκαλεί γέλιο ένας ισχυρισμός, όταν όλοι πολύ καλά γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο blog είχε εξειδικευθεί στις επιθέσεις εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και στελεχών του Κινήματος» και είπε ότι το τραγικό της προσπάθειας της κυβέρνησης αφορά την «επιχείρηση συσχέτισης δύο τελείως ανόμοιων πραγμάτων».
«Ο Γ.Αλογοσκούφης και η κυβέρνηση στο σύνολό της -γιατί τον ακολούθησε σήμερα και ο κ. Ρουσόπουλος- επιχείρησαν μια απαράδεκτη συσχέτιση του ΠΑΣΟΚ με το συγκεκριμένο blog» είπε ο κ. Ραγκούσης.
«Ουσιαστικά χθες ο κ. Αλογοσκούφης συκοφάντησε, με ένα τελείως ανυπόστατο και αστήρικτο τρόπο, τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αυτό δεν απέχει και πάρα πολύ από αυτό που γίνεται μέσα από αυτά τα blogs εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και στελεχών του Κινήματος. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτοί το κάνουν ανωνύμως, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης το έκανε και επωνύμως», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: