Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

13/2/08: Ηχηρό μήνυμα κατά των προωθούμενων ασφαλιστικών ρυθμίσεων έστειλαν οι εργαζόμενοι

Με υψηλή συμμετοχή και μία μεγάλη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, την οποία ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, οι εργαζόμενοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα για το Ασφαλιστικό, κατά τη 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης, εν όψει και των μέτρων που ανακοινώνει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Τα συνδικάτα έκαναν λόγο για μαζική συμμετοχή στην απεργία, η οποία σε κάποιους εργασιακούς χώρους ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και έφτασε το 100%, ενώ προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αφότου ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη Βουλή οι βασικοί άξονες των κυβερνητικών αποφάσεων.
«Με καθολική αγωνιστική και μαζική συμμετοχή στην απεργία, έστειλαν ισχυρό μήνυμα οργής κατά της ανατροπής και κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, της ασκούμενης αντεργατικής πολιτικής, της ανασφάλειας της εργασίας των νέων, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων, του ξεπουλήματος των Δημόσιων Επιχειρήσεων» αναφέρει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος χαιρετίζοντας το συλλαλητήριο εκ μέρους των συνεργαζομένων οργανώσεων των εργαζομένων στον Τύπο, των γιατρών, των δικηγόρων και των Μηχανικών, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και για δήμευση πόρων των υγιών ταμείων μέσα από το σχέδιο ενοποίησης καλώντας τον πρωθυπουργό να αποσύρει τις ιδέες αυτές.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολλά συνδικαλιστικά και πολιτικά στελέχη. Μεταξύ τους αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον κ. Αθανασάκη, την κα Ξενογιαννακοπούλου, τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Χρήστο Πολυζωγόπουλο και άλλους. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, τον βουλευτή Γιάννη Μπανιά και άλλους.
Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την λύση του Ασφαλιστικού. Ενδιαφέρεται για την διάλυση της δημόσια κοινωνικής ασφάλισης. Πλήττει τους συνταξιούχους, πλήττει τους εργαζόμενους, πλήττει τις γυναίκες, πλήττει τους πολλούς, υπέρ των ολίγων, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Και εμείς είμαστε εδώ, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα αυτά».
Το ΚΚΕ σημείωσε πως «η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία σε συνδυασμό με τις μεγάλες μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ, που πραγματοποιήθηκαν σε 63 πόλεις της χώρας στέλνουν αισιόδοξο μήνυμα» και κάλεσε τους εργαζόμενους «να προϋπαντήσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ με ταξική συσπείρωση και αντεπίθεση σε κάθε εργασιακό χώρο».
Ο πρόεδρος του ΣΥN Αλ.Τσίπρας δήλωσε πως «Σήμερα αποδεικνύεται ότι εξουσία δεν ασκούν μόνον οι κυβερνήσεις. Εξουσία μπορεί να ασκήσει και ο λαός όταν, συσπειρωμένα και αποφασιστικά, δρα προκειμένου να αντιμετωπίσει, να αποκρούσει τις κυβερνητικές επιλογές. Και η δύναμη της εξουσίας του λαού μετριέται στους δρόμους, μετριέται στις κινητοποιήσεις, μετριέται στους κοινωνικούς αγώνες.»
Στην Αθήνα δεν έλειψαν τα επεισόδια στο περιθώριο του συλλαλητηρίου. Στη διασταύρωση Μπουμπουλίνας και Ηρακλείου, πίσω από το Πολυτεχνείο, η αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, αλλά πυροβολισμούς στον αέρα προκειμένου να απωθήσει ομάδες νεαρών.
Δύο συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη όπου εργαζόμενοι και συνταξιούχοι συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συγκέντρωση και στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατέληξαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Λίγο νωρίτερα και το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Εγνατία, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι όπου οι διαδηλωτές διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Απασχόλησης έχει πλέον έτοιμο το κείμενο του νομοσχεδίου: αιχμή του δόρατος των αλλαγών που προωθούνται είναι οι ενοποιήσεις Ταμείων και η περικοπή των πρόωρων συντάξεων. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες ότι ο επίμαχος νόμος θα έχει ψηφιστεί μέσα σε 25 ημέρες. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τα επαγγέλματα που θεωρούνται Βαρέα και Ανθυγιεινά. Ωστόσο, στην κυβέρνηση φοβούνται ηχηρές διαφοροποιήσεις από γαλάζια στελέχη και για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: