Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

22/2/08: Δικαιούνται να δουν τα γραπτά τους οι υποψήφιοι των Πανελληνίων

Δικαίωμα να δουν τα γραπτά τους έχουν οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων, μετά από την απόφαση του τμήματος αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση του ΥΠΕΠΘ που ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία έχει κριθεί ότι το ΥΠΕΠΘ έχει την υποχρέωση να χορηγεί φωτοαντίγραφα των γραπτών των υποψηφίων των ή να επιτρέπει σε αυτούς να διαβάζουν τα γραπτά τους.
Στην Αρχή είχαν προσφύγει δέκα υποψήφιοι των Πανελλήνιων Εξετάσεων του 2006, στους οποίους το ΥΠΕΠΘ αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα των γραπτών τους. Η Αρχή έχει κρίνει ότι η άρνηση αυτή του ΥΠΕΠΘ είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Επιπλέον, η Αρχή έχει κρίνει ότι τα γραπτά των Πανελλήνιων Εξετάσεων αποτελούν προσωπικά δεδομένα, στα οποία οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης.Το ΥΠΕΠΘ υποστηρίζει ότι αναρμοδίως η Αρχή επιλήφθηκε της υπόθεσης, καθώς τα γραπτά δεν μπορούν να θεωρηθούν ως προσωπικά δεδομένα σύμφωνα με το Ν. 3475/2006.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: