Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

19/2/08: Μικρές οι δυνατότητες παρέμβασης του κράτους για την ακρίβεια, υποστήριξε ο Χρ.Φώλιας

Στις «στρεβλώσεις του ανταγωνισμού», την «έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης» και «τις αυξήσεις του πετρελαίου, των γαλακτοκομικών και των δημητριακών σε διεθνές επίπεδο», απέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας την ακρίβεια που πλήττει την αγορά στην Ελλάδα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το κράτος έχει μικρές δυνατότητες παρέμβασης.Ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Φώλιας αναφέρθηκε στην μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου (μέχρι 100 δολάρια το βαρέλι) και στην «απρόβλεπτη αύξηση στα γαλακτοκομικά, όπως και στα δημητριακά, λόγω χρήσης τους για παραγωγή βιοκαυσίμων και λόγω της στροφής της Κίνας προς την κατανάλωση προϊόντων αλεύρου».
Σημείωσε ότι «οι αυξήσεις αυτές δεν είναι ελληνικό δεδομένο και ως εκ τούτου υπάρχουν αυτοί οι παράγοντες που δημιουργούν μια πίεση στα κοστολόγια αυτών των προϊόντων».
Ο Χρ.Φώλιας σημείωσε: «Έχουμε ανάγκη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιτελεί σπουδαίο έργο, να είναι πιο αποτελεσματική και πιο γρήγορη, καθώς, όσο συσσωρεύονται υποθέσεις, οι στρεβλώσεις πιθανώς συνεχίζονται».
Παράλληλα, όμως, επισήμανε: «Δουλειά δική μας είναι να είναι ενήμερος ο καταναλωτής. Ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι σε θέση να ανταμείψει τον έμπορο που σέβεται το ευρώ του και να καταδικάσει αυτόν που πάει να τον ξεγελάσει. Το κράτος να παίζει το ρόλο το δικό του και ο καταναλωτής το δικό του». Κατέληξε, δε, λέγοντας για το θέμα της ακρίβειας ότι «το κράτος έχει μικρές δυνατότητες παρεμβάσεως, αλλά και αυτές θα τις εξαντλήσουμε».Οι αναφορές του κ. Φώλια προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.«Αυξήθηκε κατά 70% η τιμή της πούλπας, χωρίς να έχουν αυξηθεί τα ζαχαρότευτλα» σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας, ενώ η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, σχετικά με τις αυξήσεις στα δημητριακά, σημείως πως «την ίδια ώρα που υπάρχει ζήτηση, εμείς πληρώνουμε τους αγρότες για να μην σπέρνουν».Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε τη συμβολή των τιμολογίων της ΔΕΗ στην ακρίβεια, με αυξήσεις κατά 25% την τετραετία της διακυβέρνησης της ΝΔ.
«Η ΔΕΗ είναι ένα ιδιότυπο μονοπώλιο που ωστόσο πουλά χαμηλότερα από το κόστος» απάντησε ο Χρήστος Φώλιας. «Όταν το κόστος είναι υψηλότερο της τιμής πώλησης, δεν μπορεί να ανοίξει η αγορά και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Εκείνο λοιπόν που κάναμε ήταν να ανεβάσουμε την τιμή, ώστε να μπουν και άλλοι παίκτες. Φροντίσαμε ωστόσο, τα φτωχά νοικοκυριά να έχουν μηδενική αύξηση, όπως και τα τιμολόγια των πολυτέκνων - από κοινωνική ευαισθησία» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επί τέσσερα χρόνια «δεν έχει κάνει το παραμικρό». «Ξεκινήσατε με το δόγμα της μη επέμβασης στην αγορά και του ανταγωνισμού που λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή, αλλά η συνέχεια σας διέψευσε» σημείωσε.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης επισήμανε πως «όχι μόνο δεν κόπηκαν τα χέρια των κερδοσκόπων, αλλά μάκρυναν και μπήκαν για τα καλά στις τσέπες του καταναλωτή: Το 80% των εισοδημάτων της λαϊκής οικογένειας, διατίθενται μόνον για την αγορά τροφίμων».
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συμφώνησαν με τον υπουργό Ανάπτυξης, τονίζοντας με τη σειρά τους την ανάγκη αφύπνισης των καταναλωτών. «Δεν έχουμε καταναλωτική συνείδηση, αλλά θα έπρεπε ως Πολιτεία να φροντίσουμε να αποκτήσουμε. Ας μπει ένα μάθημα στα σχολεία» πρότεινε ο Γ.Κοντογιάννης, ενώ ο Κ. Μπαντουβάς, υποστήριξε πως «ο καταναλωτής έχει την κύρια ευθύνη, αλλά δυστυχώς, οι ιθύνοντες των καταναλωτικών οργανώσεων, ασχολούνται μονάχα με την επανεκλογή τους».«Η ακρίβεια δεν είναι ελληνικό, ούτε εθνικό φαινόμενο. Για ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας, χρειάζονται οκτώ κιλά σιτηρών» παρατήρησε και ο Μ.Βαρβιτσιώτης. Πρότεινε δε, η τιμή των προϊόντων να αναγράφεται στη συσκευασία τους και όχι μόνο στο ράφι.Τέλος, ο Ιορδάνης Τζαμτζής, πρότεινε τη λειτουργία ηλεκτρονικών δημοπρατηρίων για τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία θα βοηθούσαν στην απαλλαγή της διακίνησης από διάφορους μεσάζοντες και στην μείωση των τελικών τιμών, κατεύθυνση προς την οποία, σύμφωνα με τον κ. Φώλια, προσανατολίζεται και η κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: