Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

5/2/08: Αχαΐα: σεισμοί 5,4 και 5,5 Ρίχτερ

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές από τις δύο σεισμικές δονήσεις των 5,4 και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν στην Αχαΐα λίγο πριν και λίγο μετά τα μεσάνυχτα.Το επίκεντρο των δονήσεων που είχαν εστιακό βάθος 10 χλμ. εντοπίζεται στην Χαλανδρίτσα στον Ερύμανθο.
Για σπάνιο φαινόμενο «δίδυμων σεισμών» έκανε λόγο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γιώργος Σταυρακάκης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους, συμπληρώνοντας ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο το οποίο θα έχει, όπως είπε, φθίνουσα πορεία. Οι επιστήμονες δίνουν το περιθώριο των 48 ωρών για να πουν με ασφάλεια ότι δεν αναμένεται άλλος ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή της Αχαΐας.Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν μερικές ασθενείς σεισμικές δονήσεις η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν μεγέθους 3,9 βαθμών, η οποία σημειώθηκε στις 12:56'.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/05/1471728.htm

Η ομάδα ΒΑΝ είχε προβλέψει τον σεισμό στην Αχαΐα

Η ομάδα ΒΑΝ είχε προβλέψει το σεισμό στη Χαλανδρίτσα Πατρών, υποστήριξαν αργά χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης και ο σεισμολόγος ερευνητής Γεράσιμος Χουλιάρας.«Μίλησα με τον κ. Βαρώτσο και όπως μου είπε ήταν από τις πιο επιτυχείς εκτιμήσεις του», είπε ο κ. Τσελέντης και έσπευσε να διευκρινίσει για να μην ανησυχεί, όπως είπε, ο κόσμος ότι η εκτίμηση ΒΑΝ δεν ήταν για πολύ μεγάλο γεγονός ήταν για σεισμό της τάξεως 5,8 με 6 Ρίχτερ.
Τις δηλώσεις Τσελέντη επιβεβαίωσε και ο κ. Χουλιάρας λέγοντας ότι όπως διάβασε σε δημοσιεύσεις επιστημονικών περιοδικών η εκτίμηση της ομάδας ΒΑΝ τον περασμένο Νοέμβριο ήταν για σεισμική δραστηριότητα της τάξεως των 6 Ρίχτερ στη συγκεκριμένη περιοχή. Εάν το γεγονός ήταν λίγο μικρότερο σε μέγεθος δεν μπορεί να αμφισβητήσει το διεθνές επιστημονικό κύρος του κ. Βαρώτσου». Πάντως και οι δύο σεισμολόγοι ήταν καθησυχαστικοί όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Χαλανδρίτσας Αχαΐας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: