Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

21/2/08: Με 41 μέτρα υπόσχεται η κυβέρνηση ότι θα περιορίσει την ακρίβεια

Σαράντα ένα μέτρα ανακοίνωσε ότι προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τις νομαρχίες, σε μία προσπάθεια να περιορισθεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια που «ροκανίζουν» τα εισοδήματα των πολιτών.
Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ.Φώλιας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, οι στόχοι των δράσεων θα είναι μετρήσιμοι με στόχο τη λειτουργία μιας ελεύθερης και δίκαιης αγοράς, ενώ η εφαρμογή των δράσεων θα ξεκινήσει σταδιακά.Μεταξύ των μέτρων που ανέφερε ο υπουργός περιλαμβάνεται η δημοσιοποίηση «μαύρης λίστας» επιχειρήσεων σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται υπερβολή στις αυξήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, η σύσταση Ενιαίου Φορέα Ελεγκτικού Έργου από την ενοποίηση των διευθύνσεων του υπουργείου Ανάπτυξης στον τομέα Εμπορίου, ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την λειτουργία παρατηρητηρίου τιμών για 50 προϊόντα και υπηρεσίες (μελλοντικά), καθιέρωση προτεινόμενης «καλής» τιμής προϊόντων (ενδεικτική) υπαίθρια ενημέρωση των καταναλωτών.
Ο υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την αύξηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, υποστήριξε ότι καμία ανατίμηση δεν θα γίνει από τον δημόσιο τομέα που να μη δικαιολογείται από τα κοστολογικά στοιχεία, δήλωση, όμως, που αφήνει περιθώρια για την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ με αιτία, για παράδειγμα, την άνοδο του πετρελαίου.«Η ασυδοσία θα κοπεί φέτα-φέτα, μέχρι να εξαφανιστεί από την αγορά» είπε χαρακτηριστικά.
Aναλυτικά τα μέτρα είναι τα εξής:
1) Στις εισαγωγές προϊόντων προβλέπονται:- Αυστηροποίηση κυρώσεων για παράνομες ελληνοποιήσεις αγαθών.- Διευκόλυνση εισαγωγών προϊόντων που βρίσκονται προσωρινά σε ανεπάρκεια.- Ρύθμιση για τη συσκευασία εισαγόμενων οπωροκηπευτικών προϊόντων.- Διασταύρωση στοιχείων από τρίτες χώρες.
2) Στον τομέα της αγροτικής παραγωγής καθιερώνεται η δίγραμμη επιταγή για κάθε συναλλαγή άνω των 1.000 ευρώ μεταξύ παραγωγού-χονδρεμπόρου οπωροκηπευτικών και κρεάτων.
3) Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική επεξεργασία και τη μεταποίηση προβλέπεται:- Υποχρεωτική αιτιολόγηση ανατιμήσεων και δημοσιοποίηση των περιπτώσεων όπου διαπιστώνεται υπερβολή.- Διαρκής κοστολογικός έλεγχος.- Συγκριτική παραβολή κοστολογικών στοιχείων με την αντίστοιχη ανάλυση κοστολογίου από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΝ.
4) Στη διακίνηση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν:- Στην καθιέρωση υποχρεωτικής αναγραφής χώρας και χρόνου παραγωγής και εισαγωγής.- Στην υποχρεωτική διακίνηση αγροτικών προϊόντων από χονδρεμπόρους προς λιανοπωλητές μόνο σε κεντρικές αγορές ή πιστοποιημένους επαγγελματικούς χώρους.- Στην επανεξέταση όλων των αδειών των εμπόρων των κεντρικών αγορών.- Στον έλεγχο κοστολογίου συσκευασίας σε κεντρικές αγορές.- Στον έλεγχο φθορών αγροτικών προϊόντων και υποχρεωτική δήλωση προϊόντων προς ζωοτροφή.- Στην αυστηροποίηση του καθεστώτος χορήγησης αδειών λαϊκών αγορών. 5) Κατανάλωση:- Υποχρεωτική επικόλληση τιμής σε κάθε προιόν.- Υποχρεωτική αναγραφή μοναδιαίας τιμής στο ράφι για τα υποσυσκευασμένα προϊόντα.- Αυστηροποίηση διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση διαφορετικής χρέωσης από το ράφι στο ταμείο (προβλέπεται μέχρι και κλείσιμο επιχείρησης).- Παραβολή τιμών για επιχειρήσεις μέλη διεθνών ομίλων.- Υποχρεωτική αναγραφή επί του τιμολογίου οιασδήποτε έκπτωσης.- Υποχρεωτική ανάρτηση τιμοκαταλόγου χονδρικής πώλησης στις κεντρικές αγορές.- Εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας σούπερ μάρκετ (συστήνεται επιτροπή με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να αναμορφωθεί το πλαίσιο).- Υποχρεωτική αναγραφή αρχικής τιμής πώλησης σε καταστήματα stock και outlet.- Θεσμοθέτηση επιβράβευσης επιχειρήσεων «φιλικών προς τον καταναλωτή».6) Ενημέρωση τελικού καταναλωτή:- Λειτουργία παρατηρητηρίου τιμών.- Λειτουργία παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες διεθνείς τιμές.- Καθημερινή έκδοση ειδικού δελτίου τιμών για το καλάθι με τα προϊόντα υψηλότερης ζήτησης.- Καθημερινή ανάρτηση ηλεκτρονικού δελτίου τιμών.- Καθιέρωση προτεινόμενης «καλής» τιμής.- Υπαίθρια ενημέρωση τιμών.- Ενίσχυση και ισχυροποίηση του καταναλωτικού κινήματος με την επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, όπως είπε ο κ. Φώλιας, να δημιουργηθεί συνομοσπονδία καταναλωτών.
7) Υπουργείο Ανάπτυξης - Διυπουργικές συνεργασίες - συνεργασία νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων:- Σύσταση ενιαίου φορέα ελεγκτικού έργου.- Πρωτοβουλία σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης - από μια τιμή οροφής και άνω στην τιμή του βαρελιού πετρελαίου - μηχανισμού διόρθωσης προς, όφελος του τελικού καταναλωτή.- Αναμόρφωση του υφιστάμενου ποινολογίου στην κατεύθυνση του αυστηρότερου επιτρεπτού.- Εντατικοποίηση ελέγχων μεικτών κλιμακίων για την πάταξη του παραεμπορίου.- Εντατικοποίηση συστηματικών ελέγχων στις κεντρικές αγορές.- Δημιουργία μητρώου συσκευαστηρίων.- Ενεργοποίηση του νόμου για τις καθυστερήσεις πληρωμών.- Θέσπιση μητρώου διακινητών οπωροκηπευτικών και φρούτων για παραγωγούς και εμπόρους.- Σε συνεργασία με το υπουργείου Παιδείας ανάπτυξη προγράμματος αγωγής του καταναλωτή στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
8) Ανεξάρτητη Αρχή:- Αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αποφασιστική ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της.
ΠΑΣΟΚ: Σύγχυση παλιών και νέων μέτρων
Ο Μ.Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες Φώλια αποτελούν σύγχυση παλιών και νέων μέτρων, ενώ είναι ελλιπής η τεκμηρίωση ως προς το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής καθενός από αυτά.
Ο ίδιος έκανε λόγο για σπουδή της κυβέρνησης να εμφανίσει μια επικοινωνιακή δέσμη μέτρων μια μόλις μέρα πριν τη συζήτηση που έχει προκαλέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για την ακρίβεια.
«Από όλα αυτά βεβαίως λείπει το ένα και σημαντικότερο μέτρο που όφειλε να έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση της ΝΔ ως το βασικότερο όπλο της στην καταπολέμηση της ακρίβειας: μια αυστηρή και μακρόπνοη στρατηγική με διαρθρωτικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της έντονα καρτελοποιημένης ελληνικής αγοράς» συμπλήρωσε.
ΚΚΕ: Πομφόλυγες τα μέτρα
Τα μέτρα κατά της ακρίβειας αποτελούν πομφόλυγες, αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
«Αν η κυβέρνηση σκόπευε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, θα καταργούσε τον ΦΠΑ και γενικά τους έμμεσους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, θα προχωρούσε σε αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Αυτά δεν τα θέλει, γιατί υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων» προσθέτει το ΚΚΕ.
ΣΥΝ: Επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρα
Από πλευράς ΣΥΝ ο Π.Λαφαζάνης σημειώνει ότι τα μέτρα έχουν περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.
«Στη 'μαύρη λίστα' για την οποία έκανε λόγο ο Χρ.Φώλιας, πρώτα από όλα θα έπρεπε να μπει η ίδια κυβέρνηση η οποία εκτοξεύει αυθαίρετα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εξοργιστικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τις αυξήσεις μέχρι 100% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών» σημειώνει.
Ικανοποίηση σε ΕΒΕΑ - ΕΚΠΟΙΖΩ
Με ικανοποιήση δέχθηκαν τις εξαγγελίες Φώλια τόσο το ΕΒΕΑ όσο και η ΕΚΠΟΙΖΩ. «Από μια πρώτη ανάγνωση των μέτρων, που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι εμφανές ότι γίνεται προσπάθεια για νοικοκύρεμα της αγοράς και συγκράτηση των τιμών» δήλωσε ο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μια δέσμη, κυρίως, πρακτικών μέτρων που θα συμβάλλουν στην εξάλειψη αθέμιτων πρακτικών, θα περιορίσουν τα κρούσματα αισχροκέρδειας και θα συνεισφέρουν στην καθημερινή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού».
Από την πλευρά της η ΕΚΠΟΙΖΩ επισήμανε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι γενικόλογες διατυπώσεις, αλλά αφορούν στο σύνολο της αγοράς και δείχνουν πως η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: