Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

5/2/08: Ετοιμη να κλείσει το ασφαλιστικό η κυβέρνηση

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στον αρχικό σχεδιασμό της ενοποίησης όλων των κλάδων των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης με τους υγειονομικούς, τους νομικούς και τους μηχανικούς, επεφύλαξε η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον Τύπο.
Η θέση της κυβέρνησης παραμένει αμετακίνητη στην ενοποίηση φορέων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, γεγονός που αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση, Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι «με απασχολεί το ζήτημα της ενοποίησης φορέων ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων και μισθωτών, όμως μέχρι εκεί».Μετά τη συνάντηση, η κα Πετραλιά, δήλωσε ότι έγινε μια ειλικρινής και σε βάθος συζήτηση, κατά την οποία έκανε σαφές, ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν έχει ως στόχο τη δημιουργία άλλου ενός νόμου, αλλά στοχεύει σε μια μεταρρύθμιση λειτουργική η οποία στην πράξη να δίνει λύσεις αιτιολογημένες και προς την κατεύθυνση του δικαίου.
Η υπουργός πρόσθεσε ότι η 15η Φεβρουαρίου είναι η καθοριστική ημερομηνία κατά την οποία ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Διευκρίνισε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση θα αφορά το σύνολο των Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης, αφήνοντας έτσι απ΄ έξω τους δημοσίους υπαλλήλους και το ΝΑΤ που υπάγονται αντίστοιχα στα υπουργεία Οικονομίας και Ναυτιλίας. Σε ό,τι αφορά τα θέματα του Τύπου, η κα Πετραλιά σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου υπέβαλαν τις προτάσεις τους, τις οποίες θα λάβει σοβαρά υπ' όψιν της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα «έχουμε θετικό αποτέλεσμα».
Από την πλευρά των εργαζομένων στον Τύπο, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος, δήλωσε ότι δεν υπήρξε κάποια διαφορετική πρόταση και ότι παραμένει η αρχική πρόταση της κυβέρνησης για ενοποίηση του κλάδου, σε ένα Ταμείο μαζί με τους νομικούς, τους υγειονομικούς και τους μηχανικούς. Πρόσθεσε ότι επίσης εμμένει η κυβέρνηση στην αφαίρεση του 10% των πόρων των Ταμείων του κλάδου των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, ενώ ανέφερε ότι δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας. Δεδομένων των παραπάνω, ο κ. Σόμπολος είπε ότι η στάση αυτή «μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος» της μη ενοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κα Πετραλιά ανέφερε ότι δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε ορίζοντα πενταετίας, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να πληγούν όσοι ξεκίνησαν να ασφαλίζονται από το 1979 και μετά, καθώς ακόμη και με τη συμπλήρωση 25ετίας, είναι απαραίτητο το όριο ηλικίας, για το οποίο δεν έγινε καμία συζήτηση, ούτε δόθηκαν διευκρινίσεις.Αυτό το οποίο επανέλαβε η υπουργός ήταν η ενοποίηση σε ένα ασφαλιστικό φορέα, με έναν πρόεδρο και εκπροσώπηση των κλάδων που μετέχουν στο Ταμείο αυτό, μέσω εκπροσώπου στο διοικητικό συμβούλιο του νέου ενοποιημένου Ταμείου. Δεν δηλώθηκε εκ νέου η τήρηση της διοικητικής αυτοτέλειας του κάθε υπαγόμενου φορέα στο νέο Ταμείο.Σε ό,τι αφορά την αφαίρεση του 10% των πόρων, χωρίς να ξεκαθαριστεί σαφώς, αφέθηκε να διαφανεί από τη συζήτηση ότι δεν θα αφορά τα αποθεματικά, αλλά το σύνολο των ετησίων προϋπολογισθέντων εσόδων του κάθε Ταμείου που ασφαλίζει εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης και τον Τύπο γενικότερα.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/05/1471781.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: