Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

15/2/08: Τις ενοποιήσεις Ταμείων έθεσε ως βασική προτεραιότητα ο Κ.Καραμανλής

Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΑΜΕΙΩΝ
(να πάμε λίγο ακόμα πίσω το σκάσιμο της φούσκας...)

Περιορισμό του αριθμού των Ταμείων, δημιουργία «κουμπαρά» κοινωνικής ασφάλισης, κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση είναι ορισμένες από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα τις οποίες παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την Παρασκευή στη Βουλή.
Για επιχείρηση αλλαγής της πολιτικής ατζέντας μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ανακάλυψε το ασφαλιστικό με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «μερεμέτια» και υποσχέθηκε ότι οι «αντιασφαλιστικές αυτές ρυθμίσεις» θα είναι παρελθόν σε μία αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παρουσίασε δε τις προτάσεις του κόμματός του.
Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για χαοτική πολυδιάσπαση των Ταμείων, η οποία δημιουργεί δομικά και λειτουργικά προβλήματα, αδιαφάνεια και χαμηλές αποδόσεις στη διαχείριση της περιουσίας τους. Παράλληλα, μίλησε για στρεβλώσεις ως προς τα όρια ηλικίας και ανισότητες στις παροχές.
Τα προβλήματα, όπως είπε, επιδεινώνουν οι δημογραφικές εξελίξεις και τη ραγδαία επιδείνωση της αναλογίας εργαζομένων-συνταξιούχων, με τελικό αποτέλεσμα οι δαπάνες για συντάξεις να αναμένεται να φτάσουν στο 25% του ΑΕΠ τα επόμενα 40 χρόνια, που θα σήμαινε την πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους.
Η πίεση στο ασφαλιστικό σύστημα -πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής- αυξάνεται χρόνο με το χρόνο θα είναι αφόρητη τα επόμενα 5-10 χρόνια, γι’ αυτό, όπως είπε, οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για γηρασμένα ασφαλιστικά συστήματα, εγκλωβισμένα σε χρόνιες παθογένειες, είπε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε το διάλογο και τη μέγιστη δυνατή συνισταμένη, πάνω από κόμματα και παρατάξεις.
Ως προς τις αλλαγές, ο πρωθυπουργός μίλησε για αναδιάρθρωση του συστήματος επί των τριών βασικών πυλώνων: κύρια, επικουρική και επαγγελματική ασφάλιση. Το κράτος εγγυάται τη λειτουργία του συστήματος και δεν μεταβάλλεται ο χαρακτήρας του.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι τα δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας και οι εισφορές, ενώ δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν θίγονται ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα. «Οι περισσότερες μεταβολές ξεκινούν μετά από μετά από μακρές μεταβατικές περιόδους, για να ολοκληρωθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου» σημείωσε.

Καραμανλής: Το περίγραμμα των αλλαγών
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καραμανλής περιέγραψε ως εξής τις βασικές αλλαγές, σημειώνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις ξεπερνούν τα όρια της κυβερνητικής θητείας, και ότι στόχος του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί, είναι να δρομολογηθούν άμεσα οι αναγκαίες και οι επείγουσες αλλαγές:
1. Αντιμετώπιση του πολυκερματισμού του συστήματος (155 Ταμεία που εποπτεύονται από πέντε διαφορετικά υπουργεία), με δημιουργία «λίγων, ευέλικτων και αξιόπιστων φορέων», με ενοποιήσεις συγγενών Ταμείων και εντάξεις κάποιων άλλων σε ήδη υπάρχοντα. Δεν μεταβάλλονται -διαβεβαίωσε- το ύψος και το είδος των παροχών των φορέων που ενοποιούνται.
2. Δημιουργία ασφαλιστικού κεφαλαίου αλληλεγγύης των γενεών («κουμπαράς» κοινωνικής ασφάλισης). Οι πόροι θα προέλθουν από το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, από το 4% των ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ, και από το 10% των ποσών που εισπράττουν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης από κοινωνικούς πόρους.
3. «Θέσπιση πρωτοποριακών μέτρων» για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας
4. Κίνητρα για την εθελούσια παραμονή στην εργασία και αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση
5. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση
6. Εκκρεμεί, όπως τόνισε, η ρύθμιση για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Είναι χρέος μας, είπε ο κ. Καραμανλής, «να μην αφήσουμε το συντηρητισμό των λίγων να γίνει ανάχωμα στο συμφέρον των πολλών. Επιλογή μας είναι να χτίσουμε ένα ολοένα και πιο δίκαιο σύστημα που δεν θα κινδυνεύει να καταρρεύσει, που δεν θα επιβάλει σε κάποιους άλλους στο κοντινό μέλλον να κόψουν παροχές από τους πολλούς, ούτε να αφαιρέσουν υπηρεσίες από τη νέα γενιά».

Παπανδρέου: Υπάρχει άλλος δρόμος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου απάντησε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ανακάλυψε το πρόβλημα του Ασφαλιστικού με καθυστέρηση τεσσάρων ετών και ότι επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα από τα σκάνδαλα.
«Ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό που υιοθέτησε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ» για το ταμείο αλληλεγγύης των γενεών» είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας παράλληλα πως το ΠΑΣΟΚ καλείται τώρα να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η κυβέρνηση και να καλύψει το έλλειμμα διακυβέρνησης που εκείνη τροφοδοτεί.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ΝΔ δημιουργεί κρίση και καλλιεργεί εικόνα κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να δράσει αυθαίρετα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία ή την εφαρμόζει όπου και όπως επιθυμεί.
Ο Γ.Παπανδρέου υπερασπίστηκε το έργο και τις αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για το Ασφαλιστικό και είπε ότι «η πορεία των μεταρρυθμίσεων σταμάτησε το 2004 όταν αναλάβατε εσείς».
Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι καθημερινή η εικόνα της διαφθοράς και της ατιμωρησίας, αναρωτήθηκε γιατί δεν έχουν επιστραφεί, σε κανένα Ταμείο, οι τόκοι από το «αμαρτωλό ομόλογο» και έκανε λόγο για μηδενική αξιοπιστία της κυβέρνησης στο διάλογο που ζητά από τους εργαζομένους.
Για τις προτεινόμενες ενοποιήσεις Ταμείων μίλησε για απόπειρα εξομοίωσης των παροχών προς τα κάτω, ενώ ήταν σφοδρότατος για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο καθεστώς συνταξιοδότησης των εργαζόμενων μητέρων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: