Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

15/2/08: «Κόντρα» σεισμολόγων για την «πρόβλεψη του σεισμού» στη Μεθώνη από την ομάδα ΒΑΝ

Αφορμή νέας αντιπαράθεσης μεταξύ των σεισμολόγων αποτέλεσαν οι δύο ισχυρές δονήσεις -6,5 και 6,4 Ρίχτερ- που σημειώθηκαν την Πέμπτη νότια της Μεθώνης. Στο επίκεντρο της «κόντρας» βρίσκεται η φερόμενη ως πρόβλεψη του σεισμού από την ομάδα ΒΑΝ του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου.
Ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστής των επιστημόνων που συνεργάζονται με την ομάδα ΒΑΝ, υποστηρίζει ότι η ομάδα του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου προέβλεψε το σεισμό με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Internet, στο δικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου Κορνέλ.
«Πριν από μία εβδομάδα στείλαμε στην Επιτροπή Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου ειδοποίηση για σεισμό μεγάλου μεγέθους» δηλώνει σχετικά στην εφημερίδα Τα Νέα ο κ. Τσελέντης.
Και συνεχίζει: «Με προσωπική μου παρέμβαση εξέφρασα την ανησυχία μου μέσω επιστολής στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο στις 6 Φεβρουαρίου, η οποία κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Μακρόπουλο και στο διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Σταυρακάκη».
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει: «Τα τελευταία δύο χρόνια κανείς δεν έχει υποβάλει κάποιο στοιχείο για την πρόγνωση σεισμού στην περιοχή της Μεθώνης. Η επιστολή που έστειλε ο κ. Τσελέντης ήταν ενημερωτικού τύπου. Δεν υπήρχε σε αυτήν απολύτως κανένα στοιχείο για την περιοχή της Μεθώνης και ήταν τόσο γενικόλογη, που δεν υπήρχε θέμα αξιολόγησης».
Με τον κ. Παπαδόπουλο συμφωνεί και ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι για τους σεισμούς της Πέμπτης δεν υπήρξε πρόβλεψη από καμία επιστημονική ομάδα ούτε στάλθηκε κάποιο έγγραφο στις αρμόδιες κρατικές αρχές. Αντίθετα, ο κ. Τσελέντης θεωρεί ότι «η πρόβλεψη της ομάδας ΒΑΝ ήταν επιτυχής».
Σύμφωνα με τη θεωρία της ομάδας ΒΑΝ, ηλεκτρομαγνητικά σήματα που μεταδίδονται στο υπέδαφος (SΕS) μπορούν να αποτελέσουν «προάγγελους» σεισμικής δραστηριότητας. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, οι επιστήμονες της ομάδας έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο με καταγραφείς, οι οποίοι ανιχνεύουν και αποθηκεύουν τα στοιχεία αυτών των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
Σε έκθεση της επιστημονικής ομάδας, η οποία στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, υπήρχαν τα επιστημονικά συμπεράσματα από προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα που καταγράφηκαν στον Πύργο από το δίκτυο ΒΑΝ.
«Προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του υπεδάφους έχουν άμεση σχέση με επικείμενους -σε μικρό χρονικό διάστημα- σεισμούς. Στις μεθόδους που εφαρμόζουμε στο Πανεπιστήμιο του Ντέιβις για την πρόβλεψη σεισμικής δραστηριότητας δεν την έχουμε υιοθετήσει. Κατά τη γνώμη μου, η συγκεκριμένη θεωρία πρέπει να δοκιμαστεί εκτενώς, για να μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε 'υποσχόμενη'» δηλώνει σχετικά στα Νέα ο δρ Τζον Ραντλ από το Πανεπιστήμιο του Ντέιβις στις ΗΠΑ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους παγκοσμίως κορυφαίους ερευνητές στον τομέα της σεισμικής πρόβλεψης.
Ρόλο... διαιτητή μεταξύ των σεισμολόγων ανέλαβε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, παροτρύνοντας τους πολίτες να μην ακούν τι λέει ο κάθε σεισμολόγος. «Το συντονιστικό για τους σεισμούς όργανο είναι ο ΟΑΣΠ. Έχει πρόεδρο καθηγητή Σεισμολογίας και συνεργάζεται με όλους τους σεισμολόγους. Κάνω έκκληση στους πολίτες να παραμένουν ψύχραιμοι» είπε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: